Allt för låga nivåer i den planerade Lojakten

Karlstad (JJ) – Värmland har under lång tid drabbats hårt av allt för höga koncentrationer av stora rovdjur. Dagens beslut om lodjursjakt är välkommet, men antalet borde vara högre. Vi menar att Värmlands förvaltningsplan för lodjur medger ett betydligt större uttag, säger Ingemar Tönnberg, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Förvaltningen av lo och andra rovdjur måste fungera. Det samlade rovdjurstrycket är mycket högt. En jakt på två lodjur kommer inte att förbättra situationen och risken är att den lilla uppgång vi ser i rådjurstammen åter bryts i en nedgång.

Inventeringsmetoder och beräkningar av lostammens storlek måste förbättras, så att länsstyrelsen får ett relevant underlag för beslut. Senaste officiella siffran för lostammens storlek är 11 familjegrupper, vilket motsvara närmare ca 65-70 lodjur. Miniminivån för Värmland är 9 familjegrupper, ca 54 lodjur. Det finns alltså utrymme för ett större jaktuttag. Nu kommer lodjurstammen att öka igen, vilket på sikt innebär att vi får ont om både lodjur och rådjur.

Värmland har varit ett län där allmogejakten präglat både människor och bygder. Idag är småviltjakten kraftigt försämrad i stora områden i länet, mångfald har förbytts till enfald.

– Jakten är ett kulturarv som vi försöker värna. Värmland har under många år tvingats att ta ett oproportionellt och för många plågsamt ansvar för de nationella målen. Det är inte rimligt, nu måste vi få en regional förvaltning värd namnet, säger Ingemar Tönnberg.

0 kommentarer

AKTUELLT

Aggressivt djur attackerade Marita

Bollnäs (JJ) Marita Berggren råkade ut för ett sällsynt aggressivt djur som gick till full attack natten mot fredagen. - Den högg sig fast i benet och tog om och tog om bettet, berättar Marita Berggren.

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser