Älg dog i mjältbrand – Potentiell fara!

Omberg (JJ) En älg har hittats död utanför Omberg. Provsvaren visar att den bar på Mjältbrandsmittan.

Mjältbrandsutbrottet i Omberg, Östergötland har nu även drabbat älgar.

Ett tiotal tamboskap har hittills dödats av mjältbrand i Omberg, Östergötland. Nu har även första älgen hittats död till följd av samma smitta.

Catrin Molander, stabschef i Jordbruksverkets krisorganisation vill enligt ATL inte spekulera i vilka konsekvenser detta kan få för eventuell smittspridning. Jordbruksverket råder alla lantbrukare i området som har tamboskap att vaccinera sina djur. det rör dig om 2000-3000 djur.

Vad som kan hända om mjältbrandssmittan får ordentligt fäste bland vilda djur vittnar sommarens händelser i Sibirien om. Där har hittills över tvåtusen renar dött av ett mjältbrandsutbrott. Även människor i området har insjuknat och 90 har förts till sjukhus. En 12-årig pojke har dött, rapporterar Finska Yle.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser