Älg dog i mjältbrand – Potentiell fara!

Omberg (JJ) En älg har hittats död utanför Omberg. Provsvaren visar att den bar på Mjältbrandsmittan.

Mjältbrandsutbrottet i Omberg, Östergötland har nu även drabbat älgar.

Ett tiotal tamboskap har hittills dödats av mjältbrand i Omberg, Östergötland. Nu har även första älgen hittats död till följd av samma smitta.

Catrin Molander, stabschef i Jordbruksverkets krisorganisation vill enligt ATL inte spekulera i vilka konsekvenser detta kan få för eventuell smittspridning. Jordbruksverket råder alla lantbrukare i området som har tamboskap att vaccinera sina djur. det rör dig om 2000-3000 djur.

Vad som kan hända om mjältbrandssmittan får ordentligt fäste bland vilda djur vittnar sommarens händelser i Sibirien om. Där har hittills över tvåtusen renar dött av ett mjältbrandsutbrott. Även människor i området har insjuknat och 90 har förts till sjukhus. En 12-årig pojke har dött, rapporterar Finska Yle.

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser