Åklagare överklagar inte friande dom i Sjundafallet

Södertälje (JJ) Det blir ingen fortsättning i högre instans i fallet med mannen som försvarade sin hund och sköt en varg i Sjundareviret. Domen överklagas inte.

Åklagarsidan väljer att inte överklaga den friande domen i fallet där en man sköt alfatiken i Sjundareviret. Foto: Polisen

Mannen sköt en vargtiken i Sjundareviret när den var på väg att ta hans hund i september 2015. Han åtalades för illegal jakt, eftersom åklagaren menade att mannen fortsatt skyddsjaga varg i området trots att jakten var över.

En rad indicier, bland annat SMS skulle styrka det. I tidningsintervjuer har åklagare Christer B Jarlås också pekat på att mannen gick beväpnad under hundpromenaden.

Mannen framhöll att det var hans jaktmark, att det var jakttid, och att han bar på sitt vapen för att kunna försvara tamdjur mot närgångna vargar.

Överklagar inte

Länsstyrelsens personal bedömde att mannen agerat i enlighet med paragraf 28, men det ansåg inte polis och åklagare som inledde en förundersökning.

Södertälje tingsrätt friade mannen.

Nu står det klart att åklagarsidan inte överklagar domen till Hovrätten.

– Jag har varit i kontakt med Christer Jarlås i dag och han har efter noggrant övervägande bestämt sig för att inte överklaga domen, säger Kristina Falk Strand, chefsåklagare och chef för miljöåklagarna, till Jaktjournalen.

Därmed står tingsrättens dom fast, vargskytten är oskyldig.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser