Åklagare överklagar inte friande dom i Sjundafallet

Södertälje (JJ) Det blir ingen fortsättning i högre instans i fallet med mannen som försvarade sin hund och sköt en varg i Sjundareviret. Domen överklagas inte.

Åklagarsidan väljer att inte överklaga den friande domen i fallet där en man sköt alfatiken i Sjundareviret. Foto: Polisen

Mannen sköt en vargtiken i Sjundareviret när den var på väg att ta hans hund i september 2015. Han åtalades för illegal jakt, eftersom åklagaren menade att mannen fortsatt skyddsjaga varg i området trots att jakten var över.

En rad indicier, bland annat SMS skulle styrka det. I tidningsintervjuer har åklagare Christer B Jarlås också pekat på att mannen gick beväpnad under hundpromenaden.

Mannen framhöll att det var hans jaktmark, att det var jakttid, och att han bar på sitt vapen för att kunna försvara tamdjur mot närgångna vargar.

Överklagar inte

Länsstyrelsens personal bedömde att mannen agerat i enlighet med paragraf 28, men det ansåg inte polis och åklagare som inledde en förundersökning.

Södertälje tingsrätt friade mannen.

Nu står det klart att åklagarsidan inte överklagar domen till Hovrätten.

– Jag har varit i kontakt med Christer Jarlås i dag och han har efter noggrant övervägande bestämt sig för att inte överklaga domen, säger Kristina Falk Strand, chefsåklagare och chef för miljöåklagarna, till Jaktjournalen.

Därmed står tingsrättens dom fast, vargskytten är oskyldig.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Webbradio: ”Vi har ingen regional vargförvaltning”

Gävleborg (JJ) – Problemet är att vi inte har någon regional förvaltning av vargstammen. Det är några få län som ska bära hela det nationella målet. Det säger Jägareförbundets Per Mellström när han kommenterar jägaren Jonas Heimers beslut, att sluta rapportera rovdjur till länsstyrelsen.

Annonser