292 vargar hittade hittills i extra inventering

Kungsbacka (JJ) 292 vargar har hittills identifierats i den pågående spillningsinventeringen.

Hur många vargar finns det i Sverige? Spillningsinventering pågår. Foto: Istock

Svenska Jägareförbundet har uppmanat medlemmarna att skicka in vargspillning. DNA-prover ska visa hur många vargindivider det går att hitta i landet.

Inventeringen är sannolikt avgörande för hur vargstammen ska beräknas i framtiden. I dag räknas antal föryngringar, alltså kullar med vargvalpar, gånger tio. Den siffran ska då inkludera alla revirmarkerande par utan valpar samt ungdjur på vandring.

Vargforskare har föreslagit att omräkningsfaktorn istället ska vara åtta, vilket i ett slag skulle sänka vargstammen med 20 procent.

Norska vargar också

Inventeringen, som pågår till den 31 mars, kommer att ligga till grund för vilken omräkningsfaktor Naturvårdsverket bestämmer ska användas.

Nu är 292 vargar identifierade via spillningsprov och sex veckor återstår av inventeringsperioden. Vissa av vargarna är norska och kommer att räknas bort från det svenska resultatet. Det meddelar Sveriges Lantbruksuniversitet på sin hemsida.

Jaktjournalen har rapporterat om inventeringen tidigare. Läs artiken här.

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser