”12-15 vargar kvar i Rackstadreviret”

Värmland (JJ) Jaktledare Bertil Forsberg bedömer att det finns mellan 12 och 15 vargar kvar i Rackstadreviret. – Vi har skjutit tre men inte på något sätt kommit till rätta med problemet, säger Bertil Forsberg.

Rackstadreviret visar bestå av ett alfapar med både årsvalpar och vuxna vargar födda tidigare år. Foto: Istock

Länsstyrelsen i Värmland har i två omgångar beslutat om skyddsjakt på varg i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. Detta efter att vargarna satt i system att attackera jakthundar.

Bara under hösten har fyra jakthundar skadats eller dödats.

Hittills har tre vargar fällts, den senaste på söndagen.

”Helt sanslöst”

Men under helgen gjorde Bertil Forsberg och de andra jägarna observationer som tyder på att det finns en stor flock vargar kvar i området.

– Vår bedömning är att det är ett revir men att det finns mellan 12 och 15 vargar kvar. Det är alfaparet och valpar men också vuxna vargar från tidigare kullar. Det är stora vägar i skogen där de sprungit – helt sanslöst, säger Bertil Forsberg.

Dialogen med länsstyrelsen fortsätter.

– Vi har på intet sätt löst problemet, trots att vi skjutit tre vargar, konstaterar Bertil Forsberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser