Zeb jagar på 18 000 hektar

Jonas Johnsson och Bårhults Zeb. Båda med högsta poäng i jaktlust.De tillhör de alltför fåtaliga, hamiltonstövaren Zeb, jaktchampion vid endast två och ett halvt år, och hans husse Jonas Johnsson, 26 år, och hängiven hamiltonentusiast.

Tidigt utvecklade stövare är visserligen inget ovanligt, värre är det med tidigt utvecklade stövarjägare inom denna ädla jaktdiciplin som utvecklats allt mer till en gubbasport.
Nu har Jonas det särdeles väl förspänt. I hans familj har det alltid funnits hamiltonstövare och Zeb kommer från pappa Johnnys uppfödning med kennelnamnet Bårhults.

Fann sitt paradis

Jonas bodde tidigare i Landvetter, öster om Göteborg. Han åkte till Likenäs i norra Värmland, träffade flicka, bildade familj, bosatte sig i Likenäs och kom med på jaktvårdsområde omfattande 18.000 hektar.
Men alla paradis har sin ormar. Att släppa hund i området är att ta en risk, för här finns det varg.
– Här är också mycket ont om rådjur, säger Jonas, och skall man få en stövare rådjursren måste man ha tillgång till rådjur. Därför har Zeb fått följa med ner till Landvetter där jag fortfarande är med i ett jaktlag och där jag har möjlighet att befästa rådjursrenheten.

Missbruka inte nattjakt

Zeb skallade på harspår redan när han var tre månader gammal. Vid ett halvårs ålder presterade han kortare drev och strax efter han blivit åtta månader erövrade han ett tredje pris på hare vid jaktprov.
– Zeb fick som unghund gå loss några gånger kvällstid, berättar Jonas. När hararna har gått ur lega i mörkningen, är det ofta idealiska drevförhållande. Luften är sval medan marken fortfarande är varm. Vittringen kokar ur slagen. Detta är ett bra sätt att få en unghund att tända till, men precis som vid träning i harhägn, skall det inte missbrukas. Man skall inte göra en stövare till en nattdrivare.

Skjuter första haren

Jonas medger gärna att han jagar lika mycket med klockan som med bössan.
– Är man jaktprovsintresserad så blir minuterna viktiga, förklarar han. Och det är märkligt vad fort de går när hunden har tappt, men hur de segar sig fram när det är drev. Men när säsongens första hare går i pass då tittar inte Jonas på klockan, då smäller det. Zeb är visserligen inte särskilt bytesmedveten. Han brukar nosa över den skjutna haren men när man lyfter upp den nafsar han efter den. Uttagning, harhuvudet till hunden, allt sådant kanske ändå bidrar till att höja hundens harintresse, tror Jonas.

Utmärkt sök

Zeb hade varit lös en halvtimma när de första skallen hördes. Vi befann oss på en gammal säter där husruinerna fortfarande vittnade om den tid då människor tillbringade somrarna i vall med djuren. Själva hade vi tillbringat natten i Jonas svärfars ombonade jaktstuga, två och en halv mil, ovanför Klarälvdalen.
Skallen från Zeb tätnade för några sekunder men strax därpå sökte han upp oss. Jonas smålog
– Tja, han har fortfarande lite unghundsfasoner och vill gärna städa undan eventuella älgar som kan störa arbetet på nattslag. Och här fanns tecken på en älgtillgång som förde tankarna tillbaka till 80-talet.
Zeb visade sig ligga ute på halvtimmeslånga sökrunder och till slut fann han vad han sökte, reste en hare och drevet gick i skogen där höstfärgerna började ta över alltmer.

Kortvarig glädje

Det var inte många minuter vi fick njuta av drevet. Haren valde att dra iväg i stark medvind och Zebs skall, välnyanserat och i mellanläge, uppslukades av vindbruset i trädkronorna.
Den haren valde grusväg. Med pejlens hjälp kom vi i kontakt med Zeb medan han arbetade på sin tappt men då han inte funnit avhoppet efter närmare en timma beslöt Jonas att byta område.
Efter att ha flyttat på några älgar ägnade Zeb hela sitt intresse åt att försöka finna en hare. Nu var det långt framskridet på dagen och när klockan hunnit till två bedömdes utsikterna att resa en hare närmast obefintliga. Jonas kallade in Zeb och kopplade honom. Vi beslöt att avbryta och åka till jaktstugan.
Men än var jakten inte slut.

Drev med tryck

Efter tack och farväl, iförd lågskor och vardagskläder började jag hemfärden. Jag hade emellertid inte hunnit avverka mer än 600 meter av den cirka 40 mil långa resan förrän jag såg en kort skymt av något vid vägkanten – en hare? Det blev kontakt över mobiltelefonen och fem minuter senare var Jonas och Zeb på plats.
– Är du alldeles säker på att det var en hare, undrade Jonas?
– Nja, ganska säker.
Zeb var helt säker. Det var en hare, och han tog snabbt an spåret, skallet tätnade, drevet flöt. Nu var det musik mellan de värmländska åsarna.
I en härlig halvtimma hördes Zebs tappfria drev men så drog sig haren allt längre norrut och drevet tonade bort. Vi vandrade efter.
Drevet hade inte hörts på över en halvtimma och signalen på pejlen blev allt svagare för att till slut helt försvinna. Minuterna rann iväg.

Som vid trafikerad väg

Inget skall och ingen pejlkontakt. Olustigt. Detta var vargland och samma molande oro för hunden kändes i bröstet som när man jagar vid en trafikerad väg och vet att hunden befinner sig i närheten av vägen.
Vi tog oss upp på en hög ås med milsvidd utsikt och där – där fick Jonas åter pejlkontakt.
– Han förflyttar sig, kunde Jonas avläsa.
Vi skiljde på oss. Jag gick för att hämta bil och Jonas beslöt sig för att gå Zeb till mötes.
På vägen till bilen slängde jag av mig min och Jonas jackor som jag burit på, vid en sten vid vägslutet. När jag 20 minuter senare kom tillbaka med bilen, vem satt vid jackorna om inte Zeb.
Han hoppade lydigt in bilen. Jag tog av honom pejlhalsbandet och placerade det på biltaket med antennen i gynsammaste vinkel.
– Jag fick plötsligt en mycket stark signal, berättade Jonas när han så småningom dök upp, och av riktningen kunde jag förstå vad som hade hänt även om du inte hade signalerat med bilhornet. Förresten, undrar jag om det inte var morgonens hare på väg tillbaka till sitt hemområde, som du mötte.

Tidig parning

Zeb är redan far till en kull valpar. Det är en norsk tikägare som anlitat honom. Något fel på fertiliteten hos föräldrarna tycks inte föreligga eftersom tiken nedkom med tio, levande valpar.
– Samtliga valpar hittade snabbt nya ägare, berättar Jonas, och hittills har rapporterna om deras utveckling varit enbart positiva. Men i höst kommer de ut i markerna för första gången. Då ger det sig.

Fakta om hamiltonstövaren Svensk Jaktchampion Bårhults Zeb S37175/96
9912b.gifEfter: RR SUCH SJCH Kvihult Dacke
Undan: RR SJCH Bårhults Lady
Ägare: Jonas Johnsson, Likenäs
Uppfödare: Johnny Johnsson, Landvetter
Tävlingsresultat
Utställning
1997 Munkfors Göran Fastén 2 junkl.
1998 Arvika Tord Instedt 2 ukl.
Sjövik Göran Hallberger 3 ukl
1999 Himledalen Curt Christer Gustafsson 2 ökl. res. BRKL.
Värnamo Dennis Liljeberg 1 ökl.

Jaktprov

1997 Värmland Arne Arvidsson 3 ökl. ha.
Värmland Lars Moberg 2 ökl. ha.
Värmland Arne Arvidsson 0 ökl. ha.
Värmland Arne Arvidsson 1 ökl. ha.
Värmland Per-Gunnar Halvarsson 1 ökl. ha.
1998 Värmland Arto Nieminen utsl. rå.
Värmland Bo Ynger/Jörgen Myrén 1 ökl. ha.
Jämtland/ Torbjörn Nordberg/ 1 ekl.
Härjedalen Pär-Erik Friberg
Text och foto: JOHN DUFF

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser