Yrkeshunden som är proffs på skogsfågel

9908spetsa.jpgJakten med trädskällare är speciell och fascinerande. Hos en hel del jägare finns drömmen att någon gång få uppleva den här jakten. Att iödemarken med ledning av en spets ettriga skall få smyga sig i håll på skygg skogsfågel. Finska spetsen Rocky har för en hel del jägare fått drömmen att gå i uppfyllelse.

Med cirka 70 jaktdagar per höst och stor förmåga att hitta fågel har finska spetsen Rocky blivit många jägares favorit. Sedan år 1993 har Rocky varit yrkeshund.
Vi träffar Rocky och hans ägare Hans Nordström, samt jaktguiden Christian Ek på Nynäs Jakt & Fiskecamp, som ligger i Storbäck några mil från Borgafjäll i Dorotea kommun.
Markerna här ligger ovan odlingsgränsen och är skogslandet strax nedanför fjällen. Höga berg, sjöar och stora skogsområden som avgränsas av fjälltoppar i fonden ger ödemarkskänsla. Ett område som varit känt för sin goda skogsfågeltillgång.
Här som på andra håll kan naturligtvis skogsfågelföryngringen variera från år till år. En intressant jaktperiod är inte bara augusti -september utan egentligen mer den senare delen av säsongen. Från oktober till dess snön lägger hinder i vägen för hundarna är det så att fågeln flyttar från de höglänta områdena och kan flockas på mer lättillängliga ställen.

Säkrast med pejl

Första morgonen tog vi båten över den närbelägna sjön för att prova markerna på andra sidan. Rocky visste vad som väntade. Han stod längst fram i båtens för och drog in vittringen från skogen som vi närmade oss i rask takt.
I det område till vilket vi var på väg finns ett av vinterområdena. Här i det området brukade speciellt tjädertuppar samlas. Nu i början av november hade snön kommit i höjdlägena och det var dags för premiärjakt i området.
Jag frågade Cristian Ek om det var nödvändigt med den pejl han hade satt på Rocky. Han svarade:
– Rocky har rejäla sökrundor och brukar inte ge sig förrän han hittat fågel. Utan pejl skulle det vara lätt att tappa bort honom. Han skulle kunna stå utom hörhåll och skälla fågel, något som vore förargligt när jag har jaktgäster med mig.

Rocky

– Rocky har ett mycket mycket starkt psyke, något som är en förutsättning om hunden, speciellt då en finnspets, ska acceptera många olika slags okända människor, berättar Christian.
– Under hösten har han nu hunnit jaga med cirka 30 olika personer av olika nationaliteter. Förutom svenskar har vi jagat med italienare, tyskar, österrikare, norrmän och finnar.
– Han är också en snäll och trevlig hund med stor förmåga att hitta fågel, så han har blivit många jägares favorithund.
– Det har varit många härliga jakter under hösten. Vid ett tillfälle med ett par jägare från Göteborg, då Rocky skällde på en stortupp i en gammal tall i en myrkant, ville de inte skjuta förrän efter 10 minuter. Synen av den skällande hunden och tjädertuppen , som vi hade på 50 meter, var så övermäktig och njutbar, då är det roligt att vara jaktguide, säger Christian.
– Ja, överhuvudtaget är det roligt när en jägare får skjuta sin första fågel för en trädskällare, för det är ingen enkel jakt.

Första skallet

Normalt tar Christian och Hans Nordström med sig högst två personer vid jakterna. Hans har ytterligare en finsk spets. En ung tik vid namn Vili, som också visat sig användbar. Ännu har hon dock långt kvar till det stora antal skogsfåglar som Rocky skällt till döds.
Förutom Hans finnspetsar har också Christian en engelsk setter för de jaktgäster som är intresserade av ripjakt på fjället.
När vi kommit i land och släppt Rocky försvinner han snabbt. Vi axlar våra ryggsäckar och tar sikte på en större platå med tallskog upp efter bergsidan. Vi har hunnit halvvägs när vi kan höra Rockys skall från området.
Det blev min uppgift att ta mig an den första fågeln. Inne på cirka 40 meter i den relativt täta tallskogen såg jag Rocky skälla upp i en tall. Jag kunde inte se fågeln utan ålade sakta, sakta vidare i skydd av en tät gran och hundens täta skall.
Då händer det, det som går att kalla för otur. En tjädertupp som sitter i ett av träden mellan mig och skallfågeln flyger iväg och drar skallfågeln med sig. Efter vingljudet att döma en rejäl tjädertupp.

Tjäder på tjäder

Under dagen var vi i kontakt med åtskilligt med fågel och så gott som enbart tjädertuppar.
Hans Nordström själv lyckades bland annat att skjuta en verklig stortupp med en vikt på närmare 6 kilo.
Trots att det var tjäder på tjäder var det inte lätt att komma till skott på den fågel som hunden skällde på. Några andra fåglar var vi inte heller intresserade av och vi var också mer än nöjda när vi fått skjuta var sin tupp för Rocky.
Rocky levde onekligen upp till sitt rykte och gjorde sig förtjänt av benämningen yrkeshund. Förutom att hålla kvar fågeln och hitta igen flyende fågel visade han en för senhösten-vintern mycket värdefull egenskap. Den egenskapen var en närmast suverän förmåga att hitta och få skall på fågel som satt i trädkronorna.
Jakten med trädskällare är en ytterst spännande och givande ”ödemarksjakt”. Den fordrar dock tillgång till en specialiserad hund och naturligtvis marker med skogsfågel. Ett sätt att få prova jakten är att vända sig till någon av de jaktorganisatörer i norrland som kan arrangera den här jakten.
Text: JAN DOMARHED

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser