WWF tar ställning i rovdjursdebatten

Stockholm (JJ) Världsnaturfonden kräver att det ska bli lättare för djurägare att försvara sina djur från angrepp av björn, varg och lodjur.

WWF anser att jaktförordningen måste ses över och anpassas till en allt starkare rovdjursstam. Djurägarna ska enligt WWF få bättre möjligheter att försvara sina tamdjur om de angrips av rovdjur.
Enligt förslaget från WWF ska björn, var eller lo få dödas redan när rovdjuren förbereder anfall, eller under anfallet. Det ska även vara tillåtet att döda rovdjur som redan dödat ett tamdjur.
Som skäl till sitt ställningstagande menar WWF att djurägare i rovdjurstäta områden ska känna en större trygghet samtidigt som acceptansen för rovdjuren skulle öka och därmed skulle även tjuvjakten minska.
För att undvika missbruk, anser man att varje skyddsjakt ska anmälas till polisen för undersökning.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser