Jaktnyheter

Winchester XPR

Winchester XPR är Winchesters senaste repetergevär i klass 1. Studsaren är en intressant nykomling på marknaden och ligger i budgetklassen med en prislapp under 8 000 kronor. Men för den prislappen får du extremt mycket vapen för pengarna. Precisionen är klanderfri och detaljarbetena välgjorda.
Winchester XPR är tillverkad i Portugal och är ytterligare ett amerikanskt vapen i raden av produktioner som ger europeiska jägare tillgång till kvalitetsvapen till låga priser. Ofta innebär detta koncept enkla vapen men i detta fall får man verkligen valuta i form av en bra syntetstock, löstagbart magasin, ett nytt avtryckarsystem och en kvalitetspipa. Winchesters tidigare trotjänare, M 70 har varit en populär studsare inte bara i USA utan även i Sverige. Den kontrollerade matningen kostade i tillverkning och ett pressat ekonomiskt läge tvingade fram förändringar som nu efter några år har lett fram till Winchester XPR.

Avtryckarsystem

Winchester XPR har ett utmärkt avtryckarsystem kombinerat med en utmärkt säkring. Winchester kallar sitt system för M.O.A Trigger system. Hela systemet är fräst ur rostfritt stål och håller mycket hög precision med mycket små toleranser. Avtryckarsystemet bidrar starkt till den utmärkta precisionen. Systemet är enkelt att använda. Säkringen har två lägen och är placerad på höger sida bakom slutstyckshandtaget. Framför säkringstangenten sitter en liten tangent som frigör slutstyckshandtaget och gör att man kan plundra vapnet med mekanismen säkrad. I bakänden av slutstycket sitter en indikator med en röd markering som talar om för skytten att mekanismen är uppspänd. Inget revolutionerande men en enkel detalj som höjer säkerheten. Winchesters avtryckarsystem är mycket bra och har ingen tendens till släp. Det är kort och rent. Kort och gott mycket bra.

Slutstycke

Slutstycket är tillverkat i stål med en nickel-teflon beläggning. Slutstycket har tre låsklackar, en utdragare och utstötare av samma typ som exempelvis Sako.  Denna typ av utdragare har visat sig fungera väl. Med rätt hårdhet i stålvalet är det som regel inga problem. Öppningsvinkeln är 60 grader och slutstycket löper som på räls. Öppningen innebär inga som helst svårigheter. Öppningsvinkeln ger två effekter. Risken att slutstycket eller handen skall ta i kikarsiktet minskar. Teoretiskt skulle även tiden att ladda om minskas men det tåls att titta på. Utkastaröppningen är generöst utformad och gör att risken att en avfyrad patron inte kastas ut är minimal. Lådan är borrad för kikarsiktesmontage.

Pipa

Winchester uppger att det är samma pipor på XPR som på M 70 studsare. Detta borgar för att det är hög kvalitet på piporna. Piporna är knappräfflade och värmebehandlade för högsta precision. Pipan har en sporterprofil och är gängad för ljuddämpare från fabrik vilket är en stor fördel. Pipan är friflytande i hela sin längd vilket eliminerar risken för träfflägesförändringar. Kröningen är mycket välgjord vilket bidrar till den utmärkta precisionen.

Varbygel och magasin

Varbygeln och ramen till magasinet är i ett stycke och tillverkat i polymer. Färgen är mattsvart och matchar stocken. Varbygeln är rymlig och medger skjutning med handskar påtagna. Magasinet är löstagbart med som det verkar säker fastsättning. Magasinet rymmer tre patroner både magnum och standardkalibrar. Det hade varit bra om kapaciteten hade varit fyra men då hade magasinets utstick blivit större. Extra magasin finns som reservdelar och kan vara en bra investering.

Polymerstock

Färgen är mattsvart med greppaneler på pistolgrepp och framstock för bättre grepp i kyla och fuktig väderlek. Framstocken har rundade sidor och en plattare undersida för att ge bekvämare skytte från olika skjutställningar speciellt skytte från skjutstol. Systemet är fäst i stocken med två lådskruvar. I stocken finns ett stålbleck som passar i en urfräsning i lådan för att ge en så stabil överföring av rekylkrafterna som möjligt. Utöver detta är stocken förstärkt med ett fackverk som styvar upp hela stocken. Winchester XPR har Inflex Technology Recoil Pad monterad. Bakkappan är konstruerad så att den fjädrar mera i övre delen vilket kanaliserar rekylkraften bakåt så att kolvkammen rör sig bakåt nedåt bort från skyttens kind. Effekten blir att obehaget av rekylen minskar. Bakkappan är också bredare vilket fördelar rekylkraften på en större yta.

Utmärkt precision

Winchester XPR levererade fina träffbilder med den ammunition jag provade. Lapua, Hornady och Norma fungerade väl. Träningsammunitionen gav inte lika täta träffbilder vilket inte är någon överraskning. Norma Eco Strike var den patron som gav den tätaste träffbilden.  De fyra första skotten praktiskt taget i samma hål. Sedan kom ett sidoskott som öppnade upp till 25 mm, lite otur eller oskicklighet? Jaktammunitionen från Lapua och Hornady fungerade i stort sett lika bra.

Sammanfattning

Winchester XPR är en intressant nykomling på marknaden. Studsaren ser inte så märkvärdig ut vid första ögonkastet men när man tittar närmare så vinner den efter hand. Kvalitet på detaljarbeten lämnar inte mycket att önska. Precisionen är utmärkt. Priset är under 8 000 kr. I många butiker kan man hitta Winchester XPR i paket med kikarsikte monterat.

Winchester XPR

Kaliber:  .308 Win. Kan fås i .243 Win, .270 Win, .30-06, .300 WM, .338 WM och .270 WSM. För närvarande i Sverige .308 och .30-06. Trycke: M.O.A avtryckarsystem. Justerbart. Längd: 105 cm. Piplängd: 55 cm. Vikt: 3,2 kg. Magasin: 3 patroner. Säkring: Sidosäkring. Kan plundras i säkrat läge. Fäste för kikarsikte: Lådan borrad. Pris: 7 995 kr Generalagent: Browning.