Annons
Winchester SX4 - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 år sedan hagelgevär
Winchester SX4
Funktion, handhavande och ergonomi har förbättrats och gör nya Winchester SX4 till en maskin på lerduvebanor och under jakt. Vapnet är efterföljaren till den framgångsrika halvautomaten Super X3 Black Shadow.
Winchester Repeating Arms Company är en prominent tillverkare av vapen med fabrik i New Haven Connecticut fram till 2006. Varumärket Winchester ägdes av Olin Corporation och namnet används under licens från Herstal Group, Fabrique Nationale (FN) of Belgium och Browning Arms Company of Ogden, Utah. De ursprungliga ägarna och grundarna av företaget var Horace Smith och Daniel Wesson som inte skall förväxlas med de berömda Smith och Wesson i Revolver Company.

Winchester Super X

Winchester Super X har ett grundmurat rykte om snabbhet, enkelt handhavande och pålitlighet. Att utveckla denna erkänt goda halvautomat måste ha varit en riktig utmaning för Winchesters tekniker. Men ingenjörerna hos Winchester har uppenbart lyckats då SX4 är lättare, har snabbare omladdning, känns lättare att hantera och är mer ergonomisk än sin föregångare.

Ergonomi

Winchester SX4 är ett lättare vapen med mer slimmade linjer. Vapnet är ett hekto lättare än SX3. Detta utan att den ser tunn eller klen ut. Balanspunkten är flyttad en aning framåt vilket medför att svingen känns naturlig och enkel och är lätt att fullfölja genom målet. Stocken har också fått ny design med ett nytt mönster som ger bra grepp. Huruvida man tycker att designen är snygg lämnar jag åt betraktaren att avgöra. Måtten på stocken känns bra och pistolgreppet ger ett bekvämt grepp. För den som önskar en längre kolv följer en förlängningsdel med i leveransen.

Minskad rekyl

Winchester SX4 har den senaste versionen av Influx Technology Recoil Pad. Hela idén är att rekylkraften bakåt skall kanaliseras så att kolvkammen rör sig bakåt nedåt så att den kommer bort från skyttens kind. En tanke som naturligtvis är bra och minskar obehaget av rekylen. Bakkappan är konstruerad så att den fjädrar mera i övre delen. Bakkappan är också bredare vilket fördelar rekylkraften på en större yta. Denna kombination är bra när du skall skjuta de tyngsta 3 ½ magnumsmällarna.

Aktive Valve system

Winchester SX4 har samma gasomladdningssystem som SX3. Systemet är självjusterande och fördelar rätt gasmängd för att omladdningen skall fungera oberoende av vilken patron som avfyrats från 24 grams sportpatroner till 3 ½ tums magnum. När tyngre laddningar avfyras leds en del av krutgaserna bort från mekanismen och ventileras ut i framkant på framstocken. Systemet finns bara på den modell som har 3 ½ tums patronläge. Under testen fungerade systemet utan bekymmer. Normalt brukar halvautomater må bra av en inkörningsperiod för att slita till gången.

Säkring

Säkringen är placerad i bakkant på varbygeln och har distinkta lägen. Säkringen är lätt att vända så att vänsterskyttar får säkringen åt rätt håll. Winchester har valt att göra säkringstangenten betydligt större vilket är bra när man har handskar på händerna eller det är kallt och ruggigt regn i gåsgömslet. Avtryckarsystemet är ovanligt bra med ett trycke som är rent utan släp. Avtryckarsystemet sitter med två stålpinnar och är mycket lätt att ta ur för rengöring.

Fyra modeller

Standardmodellen är syntetisk stock i svart färg med svart låda. Winchester SX4 finns som Watherfowl Hunter (Mossy Oak Shadow Grass Blades Camo), SX4 Field och SX4 Field Compact med en kortare kolv. Utbudet borde täcka marknadens krav med råge. Winchester SX4 levereras med 26 tums ventilerad pipa och tre choker, Full, Modified och Improved Cylinder. Winchester har en Back-bored pipa som enligt hemsidan skall plocka fram de bästa egenskaperna ur ammunitionen. Browning var det första företaget som erbjöd Back-bored pipor. Syftet var att minska rekylen och förbättra hagelsvärmens täckning. Tanken är att öka pipdiametern framför patronläget till den ideala diametern. Principen minskar friktionen och ger ökad hastighet på haglen. Som bonus får man färre deformerade hagel. Back-bored tekniken fungerar bra i kombination med Browning Invector Plus chokesystem Winchester har satt ett fiberoptiskt korn på SX4 vilket hjälper till att snabbt hitta målet. Mekanismen är förberedd för montage av kikarsikte eller annat sikte vilket är bra då det blir mer och mer vanligt med rödpunktssikten eller optiska sikten.

Låsning

Winchester SX4 har en stark och funktionssäker låsning. Slutstyckshuvudet låser genom att en låsklack griper i en urfräsning i pipan. En stark låsning. Mekanismen är mycket välgjord och har mycket välpolerade metalldelar som naturligtvis bidrar till hög funktionalitet och livslängd. Vapenvården underlättas också.

Sammanfattning

Winchester SX4 är helt klart en intressant nykomling på halvautomatmarknaden. Den känns välgjord och med utmärkt balans. På lerduvebanan levererade SX4 direkt. Förmodligen för att kolven passade som handen i handsken, lite tur naturligtvis. Winchester SX4 är lätt att skjuta med. Ett par smällar med 3 ½ tums magnum är en intressant upplevelse jämfört med sportpatronerna. Prislappen är under 10 000 kronor vilket ger mycket vapen för pengarna. Detta är det nog bland det mest prisvärda du kan finna på halvautomatmarknaden. Winchester har valt att leverera SX4 i en papplåda vilket kan tyckas lite påvert. En enkel plaskoffert kan inte ha fördyrat med många kronor.  

Winchester SX4.

Kaliber: 12/89. Piplängd: 65 cm. Längd: 119 cm. Säkring: I varbygelns bakkant. Vikt: 2,7 kg. Choker: tre choker och enkel chokenyckel. Pris: 9 995 kr. Generalagent: Browning.

     

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   MEST LÄSTA ARTIKLAR

   VAPENTEST

    MEST DELADE ARTIKLAR

    RECEPT

     FLER NYHETER

      SENASTE NYTT

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      MEST LÄSTA ARTIKLAR
      MEST DELADE ARTIKLAR
      Senaste annonser
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!