Annons
Weatherby Vanguard Back Country - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
7 år sedan kulgevär
Weatherby Vanguard Back Country
Weatherbys trotjänare Vanguard har mer än 40 år på nacken men finns fortfarande kvar och får nu flera utvecklade efterföljare. Weatherby Vanguard Back Country är ett lätt och välskjutande tillskott i Weatherbyfamiljen tillverkat i Japan.
Historien om Weatherby startade i mitten på 1940-talet när Roy Weatherby lanserade sina magnumvarianter av befintliga och egna kalibrar. Den tidens mantra om tunga kulor i låg fart ändrades av Roy Weatherby till det motsatta med hans serie av Weatherby Magnum. Hans ”one shot kills” vann snabbt gillande, i varje fall i USA. Roy Weatherbys bärande idé var att tillverka morgondagens vapen i dag där ingenting skulle skjuta flackare, slå hårdare eller ha större precision. På denna devis byggdes Weatherby upp med stor framgång. Det kan man konstatera nu 70 år senare. 1983 togs företaget över av sonen Ed som fortsatt utvecklingen av både Mark V och Vanguard. Inledningsvis var det ammunition som var huvudnumret. Roy Weatherby byggde även vapen som ofta baserades på FN Mauserlådor men från 1957 då Weatherby Mark V lanserades blev även vapensidan större. Mark V anses som en av de starkaste mekanismer som konstruerats beroende på de enorma tryck som Weatherbys magnumkalibrar genererar. Weatherby erbjuder även hagelvapen i olika utföranden.

Weatherby Vanguard

1970 togs ett nytt steg när företaget presenterade Weatherby Vanguard. Vapnet hade många likheter med Mark V, men med ett modifierat slutstycke där låsningen bestod av två låsklackar i stället för nio. 2011 lanserades en andra serie av Vanguard med en precisionsgaranti på ”Sub-Moa”, dvs under en tum på 100 meter förutsatt att man använder Weatherbys ammunition eller annan premiumammunition. 2013 kom Back Country som är en lätt studsare anpassad för de behov som jägare som rör sig i bergig och krävande terräng har.

Weatherby Vanguard Back Country

Back Country är en lättviktsstudsare med en kompositstock i Monte Carlo-stil med Pachmayr Decelerator bakkappa vilket ger en utmärkt rekyldämpning. Pipa och låda i mattpolerat stål med Cerakote Tactical Grey-behandling. En flutad pipa bidrar till låg vikt. Trepunktssäkring och avfyringsmekanism med justering och tryckpunkt. Detta ger Vanguard Back Country, en studsare för rörlig jakt.

Stock

Stocken ser inte mycket ut för världen vid en första anblick. Det är en kompositstock med Monte Carlo-kam. Stocken är pelarbäddad med aluminiumdetaljer. Stocken saknar greppaneler eller pressad nätskärning men detta kompenseras av ett ”spiderwebmönster” som ger bra grepp. Stocken är lätt men uppenbarligen tillräckligt styv för att ge det stöd som den garanterade precisionen kräver.

Mekanism

Weatherby Vanguard har genom åren varit en storsäljare i USA. Några har hittat över Atlanten. Mekanismen tillverkas av Hova i Japan. Samma vapen har också sålts i Sverige med andra namn som Smith & Wesson och Mossberg men även under Hovas eget namn. Dessa vapen har varit av hög kvalitet och haft bra precision men aldrig blivit riktigt stora trots konkurrenskraftiga priser. Hela mekanismen påminner i mångt och mycket om Sako L61R och detaljer från Remington i form av ett försänkt slutstyckshuvud som ger ett extremt starkt skydd om en hylsa skulle brista. Slutstycket har flera evakueringshål för krutgaser. På slutstyckets högra låsklack finns ett styrspår som ger bra gång i lådan. Ett fjäderbelastat stålstift sköter utkastningen av skjutna hylsor. Under slutstycket finns en liten utstickande läpp som visar att mekanismen är uppspänd. Slutstycket tas ur lådan med hjälp av en liten tangent på vänster sida som trycks ner. Weatherby har lagt på en mycket bra beläggning, Ceracote Tactical Grey, som ger ett utmärkt skydd mot repor och korrosion.

Trelägessäkring

Säkringen sitter på slutstyckets högra sida och har tre lägen. I det bakre läget är mekanismen säkrad och slutstycket låst. Mellanläget medger att slutstycket kan öppnas för laddning och plundring. I det främre läget är vapnet osäkrat. Säkringen har distinkta lägen och fungerar väl.

Avtryckarsystem

Avtryckarsystemet är justerbart och är i sann amerikansk anda något hårt ställt från fabrik. Trycket har tryckpunkt vilket är ovanligt och påminner om Mausertidens skolskjutningar. Med lite vana försvinner säkert den udda känslan. När tryckpunkten väl är tagen är trycket rent och utan tendenser till släp.

Ledat magasin

Magasinet är ledat och öppnas med en tangent i varbygelns framkant. En säker lösning som fungerar väl. Magasinets kapacitet är god, fem patroner. Som tillbehör finns ett löstagbart magasin för kaliber 30-06 och .270 Win. Magasinsbotten byts ut mot en bottenplatta med magasin.

Precision

Weatherby Vanguard serie 2 och efterföljande modeller har ”Sub-Moa”-precisionsgaranti som innebär att tre skott skall hamna inom 25 mm på 100 meter.  Back Country levererade träffbilder under 25 mm med Norma Oryx, Jaktmatch och Hornady jaktammunition. Det var inga problem att hålla fem skott inom träffbilderna. Weatherby Vanguard Back Country har utmärkt inneboende precision. Den dämpande bakkappan gjorde dessutom skyttet behagligt.

Sammanfattning

Weatherby Vanguard Back Country är en intressant bekantskap med utmärkta skjutegenskaper. Priset under 10 000 kr är intressant och borde göra studsaren attraktiv. För den som ofta jagar i tuff terräng är den extra intressant att titta närmare på. Detaljarbeten i form av bakkappa, stock och metallarbeten är tillräckligt bra. Kaliberutbudet från Weatherby är omfattande. Vad som sedan tas in till Sverige är inte helt klarlagt.  

Weatherby Vanguard Back Country. Kaliber:  .308 Win. Finns från .240 Wby Mag, .257 Wby Mag, .300 Wby Mag, .270 Win, .30-06 Spring, .300 Win Mag. Längd: 113 cm. Piplängd: 61 cm. Vikt: 3,0 kg. Magasin: För fem patroner plus ett i loppet. Pris: 9 999 kr. Generalagent: XXL.

 

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   MEST LÄSTA ARTIKLAR

   VAPENTEST

    MEST DELADE ARTIKLAR

    RECEPT

     FLER NYHETER

      SENASTE NYTT

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      MEST LÄSTA ARTIKLAR
      MEST DELADE ARTIKLAR
      Senaste annonser
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!