Weatherby Accumark

3_97.jpgBland de amerikanska vapentillverkarna har det under de senaste åren blivit modernt att lansera rostfria vapen med syntetkolv. Weatherby har hakat på trenden och kommer med en modell med namnet Accumark.

När namnet Weatherby förs på tal, i jaktlaget eller på skjutbanan, väcker det alltid blandade känslor. Alla har en åsikt om vapnen och de tillhörande patronerna. Det kanske inte är så konstigt att vapentillverkaren med säte i Ataseadero, Californien väcker känslor bland jägare och skyttar. Den numera bortgångne Roy Weatherby hade nämligen sin målsättning klar när han började sin bana som vapenbyggare. Patroner med namnet Weatherby skulle vara störst och snabbast i sin kaliber.
Denna målsättning har i stort sett hållits genom åren och patronerna i Weatherby magnum serien är rejält tilltagna. De grövsta kalibrarna sväljer väl över 100 grains krut.
Roy Weatherby började sin bana som vapenbyggare genom att modifiera befintliga vapen och förse dom med pipor med Weatherby kalibrar. Allt eftersom tiden gick blev tanken på en egentillverkad mekanism för de extrema patronerna allt mera lockande.

Mekanism och tillverkning
1957 utvecklades Mark V mekanismen med sina nio låsklackar som skulle vara världens starkaste mekanism. Weatherby hade under 1970- och 80-talet ett samarbete med Howa i Japan som innebar att vapnen tillverkades i Japan. Månadens studsare är enligt ingravering en på mekanismen tillverkad i USA.
Kolvdesignen är även något som blev karaktäristisk för Weatherby med en svällande Monte Carlo modell. På senare år har andra kalibrar än Weatherbys egna införts på programmet såsom till exempel 30-06, 7 mm Rem M med flera. För den som är intresserad av studsare med hög precision väcker genast Weatherby Accumark intresset till liv. Den styva stocken från HS precision och den rostfria pipan med sina längsgående urfräsningar (som amerikanarna kallar ”flutes”) ger förhoppningar om god precision. När man dessutom läser i informationsbladet som följer med att systemet är förankrat i ett så kallat ”bedding block” är lyckan fullständig, åtminstone för precisionsfanatikerna. När vi upptäckte att pipan låg an längst ut i kolven började vi tvivla så smått på att vapnet skulle slå så tätt som vi först hade hoppats. För att utnyttja de långsamma krutsorter som används i magnumpatroner är pipan förhållandevis lång vilket gör att bössan känns en aning framtung. Kolven är belagd med någon sorts ”trådig” färg som ”spritsats” på plats. Det ser en smula märkligt ut men ger ett behagligt grepp.

”Flutad” pipa
Mekanismen är Weatherbys egen Mark V, slutstycket som är hela 21,5 mm grovt har tre rader med sammanlagt nio låsklackar. Utdragare och utkastare är av samma typ som återfinns på Tikka, C-G 2000 med flera. Slutstycket har endast 54 graders öppningsvinkel, vilket brukar innebära att det går trögt att öppna och spänna mekanismen. Weatherby har lyckats att anpassa spännkurvan så att problemet undviks.
Slutstycket har även grunda längsgående spår (flutes) som skall ge smidigare gång. De längsgående spåren i pipan ger en lätt och styv pipa och något snabbare avkylning, något som kan behövas med patroner av Weatherbys magnitud. Pipan har givits en svart ytbehandling i botten av spåren. Mynning och lopp har samma beläggning. Underbeslaget är ledat och magasinet fylls på uppifrån, enligt vår Uppfattning den överlägset bästa lösningen för magasin på repeterstudsare. Att underbeslaget är i aluminium är inte den bästa lösningen. Ett dito i stål hade varit elegantare efter några års användande. Med dagens moderna vapenindustri får man kanske vara glad att det inte är av plast.

Trycke och säkring
Testvapnets trycke var rent och utan irriterande släp. Då vi är något miljöskadade av tävlingsskytte skulle nog trycket lättats en aning om bössan varit i vår ägo. Denna åtgärd är inte särskilt komplicerad men som vanligt avråder vi starkt från sådana åtgärder om man inte har erfarenhet av vapenarbete. Weatherbys säkring är av den utmärkta typ som låser direkt på slagstiftet och spärrar slutstycket. Säkringstangenten sitter placerad lätt åtkomligt på styrhylsans högra sida. Konstruktionen medger inte att vapnet kan plundras i säkrat tillstånd. Ett litet platt stift sticker ut bakom styrhylsan då mekanismen är spänd. Weatherby Accumarks stock kommer från HS-precision som tillverkar stockar till såväl tävlings som jaktvapen. De stockar från HS vi tidigare sett har varit av hög kvalitet. Den som sitter på Accumarken verkar inte vara något undantag. Wetherby har valt att använda sig av ett så kallat ”bedding block” för att få en spänningsfri koppling mellan stock och låda.
Det ser mycket bra ut när man synar aluminiumblocket som sitter limmat i stocken. Då det ser ut som pipan ligger an mot stocken vidtar vi en noggrannare undersökning av konstruktionen. Det visar sig att det är ett glapp mellan undersidan av rekylklacken och botten av aluminiumblocket som medför att det blir en ganska kraftig spänning i hela systemet som får stocken att böja sig och ta i pipan.

Testskjutning
7 mm Remington M är en intressant kaliber med rykte att skjuta flackt och med god precision. Våra förhoppningar var högt ställda när den handladdade ammunitionen skulle testas vid sidan av Normas fabriksladdade. Träffbilderna visar en höjdspridning som kan ha sin orsak i de anliggningsproblem som vi tidigare beskrivit. Resultatet 38 millimeter är ändå bra och kan förmodligen förbättras om pipan hade varit helt friliggande. De två första skotten i vade serie oavsett ammunitionstyp satt praktiskt taget hål i hål, det tredje lite uppåt, fjärde och femte tenderade att förstärka tendensen. Nu är 38 millimeter ganska bra för ett vapen ur produktionen. Med hänsyn till alla bra åtgärder i form av ”bedding block” och den utmärkta glasfiberkolven går det nog att krama ur betydligt mera ur vapnet om spänningsproblemen åtgärdas.

Sammanfattning
Weatherby Accumark är ett bra vapen med inneboende precision. Tekniken med ett beddingblock i aluminium eller annan metall är inte ny. Den har utnyttjats bland tävlingsskyttar sedan länge. I den kretsen är man väl medve-
ten om problemen vid inplastning och inpassning av mekanism och pipa. Det kräver stor
omsorg och hantverksskicklighet. Att omsätta detta till produktionsvapen kan som i detta fall medföra vis-
sajusteringsbehov. Frestelsen att starta justeringsjobbet kändes stor för vapnet innehåller utan tvekan stor precionspotential. Weatherbys kvalitet finns ingen anledning att ifrågasätta.

Weatherby Accumark
Kaliber: 7mm RemM, 300WinM samt Weatherby Magnum från .257 till 340
Piplängd 66 cm
Magasin: Tre patroner
Säkring: Sidosäkring låser slutstyckshandtaget och slagstift
Totallängd: 118 cm
Vikt: 4,4 kg med kikarsikte
Pris: 12 800
Generalagent: Vapentjänst och Skytte Lycksele
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser