Wachtelhunden Nisse- en typisk allroundhund

Christian Landberg med sin favoritwachtel, Nisse. Wachtelhunden ska vara en allroundhund och fungera som kortdrivare. Knestorps Dunder, eller Nisse som han kallas, uppfyller verkligen de krav som ställs på en väl fungerande wachtelhund. Christian Landberg från Eksjö använder honom vid i stort sett all jakt och på skottlistan finns allt från hare och fågel till vildsvin och älg.

Wachtelhunden fick sitt riktiga genombrott i samband med den så kallade rådjursexplosionen i slutet av 80-talet. Flera jägare valde då en kortdrivande hund i stället för de traditionella raserna som tax eller drever. Genombrottet var inte odelat positivt. I popularitetens spår följde en viss del oseriösa jägare och uppfödare. Glädjande nog har rasklubb och intresserade jägare numera städat undan detta och rasen håller en jämn och bra kvalitet.
På senare tid har wachtelhunden också uppmärksammats för sin lämplighet att användas vid jakt efter vildsvin. Många individer av rasen visar prov på att vara väl lämpade för uppgiften och driver vildsvin med skall samt skäller ståndskall om grisen står still.
Wachtelhunden ska som kortdrivare hålla måttliga drevtider. Tider över 15 minuter eftersträvas inte. Om drevdjuret lämnar området och sträcker rakt ut ska hunden avbryta och återvända till föraren. Rasens spårintresse gör den också lämplig som eftersökshund på framför allt klövdjur. Eftersom wachtelhunden är förhållandevis stor och snabb går det också att använda den för att gå ifatt och avfånga, hålla fast eller skälla ståndskall på skadat vilt vid eftersök.

Första wachteln
Nisse är Christians första wachtelhund. En starkt bidragande orsak till att det blev en kortdrivare var Christians förra hund.
– Jag hade en taxtik som var duktig. Hon var dessutom väldigt rolig att jaga med, men hon förstod aldrig när det var dags att sluta. Hon var helt enkelt en jaktidiot och efter att ha väntat på henne i skogen alltför många timmar bestämde jag mig för att prova något annat.
Valet föll på Knestorpets kennel där han hämtade Dunder som fick smeknamnet Nisse.
– Kan egentligen inte önska mig så mycket mer, han är bra i skogen och en väldigt trevlig familjehund, säger Christian om sin favorithund.

Allround

Nisse är en sådan wachtel som man läser om i rasbeskrivningen. Han driver allt hårvilt med lagom drevtider, även om de med åren har ökat.
– Visst kan han ibland bli lite envis, men det är något han börjat med på senare år. Är det hjort, och då speciellt dovhjort, kan han hålla på lite längre än vad man egentligen önskar, menar Christian.
Drevtiderna för en wachtel ska inte vara för långa och går drevet ur såten ska en bra wachtel bryta för att återgå till föraren och där fortsätta jakten. Det är egenskaper som Nisse ofta visar prov på. Han används också vid eftersök. Både för att spåra i lina och som löshund för att gå ifatt och avfånga eller ställa skadat vilt. Han fungerar som apportör även om han inte är skottfast utan gärna tar sig lite friheter.

Först på vildsvinsprov

Med den alltmer ökande vildsvinsstammen ökar också behovet av bra vildsvinshundar. Nisse är unik inom wachtelhundsklubben då han deltog i första vildsvinsprovet som klubben arrangerade.
Provet genomfördes 2002 på Trolle-Ljungbys marker och domare vid provet var inbjudna tyska domare, samt klubbens svenska domare. Ett tiotal hundar deltog och Nisse var den enda och därmed den första att bli godkänd på ett svenskt vildsvinsprov.
– Det gick mycket bra och han skötte sig perfekt, säger Christian stolt.
Nisse används ofta vid kombijakter där det finns chans för vildsvin i såterna och hittar han dem tvekar han inte att ta en dust med dem.

Uppsprättad"Still going strong". Nisse har hunnit bli åtta år men av åldern syns inga krämpor då han kommer lös i skogen.

Jakt efter vildsvin kan vara direkt farligt för hunden och det har Christian fått erfara. Vid en jakt i Östergötland för ett par år sedan var olyckan framme. Nisse tog upp och efter ett kortare ståndskall ändrade sig skallet till att mera låta som ett hundslagsmål och sedan blev det tyst.
– Jag förstod först inte vad som hänt men när Nisse kom tillbaka till mig såg jag hur blodet rann från sidan på honom, beskriver Christian.
Det blev ilfart till veterinären, som kunde konstatera att Nisse hade haft tur i oturen. Grisen hade kommit åt Nisse med sina betar och sticksåren var rejält djupa.
– Enligt veterinären var såren cirka tio centimeter djupa och både buk och brösthåla var punkterade. Turligt nog hade inga vitala organ skadats värre än att han klarade sig med några veckors vila och läkningstid, berättar Christian.
Säsongen efter blev dessutom Nisse kraftig sparkad av en påskjuten älg och återigen blev det en akutresa till veterinären. Den gången stannade det vid en kraftig hjärnskakning.
– Han är väl lite väl het ibland på skjutet vilt och med just den älgen hade han otur att vara i vägen för en spark, men ingen av skadorna har gett några men, konstaterar Christian.

Upptag på gris

Dagen då vi jagar med Nisse på Christians egna marker i södra Östergötland är årets jaktpremiär för honom.
– Jag dömde jaktprov förra helgen därför är detta säsongsdebut för både Nisse och mig, avslöjar Christian.
Såten som skulle jagas kunde ge chans på både rådjur och gris. Förväntningarna var höga då Christian meddelade att han släppt Nisse, och upptaget lät inte vänta på sig.
Drevet gjorde ett par bukter innan råbocken bröt ut över en åker där jaktkamraten Pierre Fulke passade. Farten på drevdjuret var så pass hög att han avstod från att skjuta. Nisse drev fram till åkerskanten och avbröt för att snabbt återgå till husse.
Nästa upptag var även det rådjur och efter några minuters buktande inne i såten lämnade drevet markerna och dagens andra drev var slut.
Efter ytterligare något kort drev kom det ett upptag strax innanför mig och nu var skallet annorlunda.
– Nu är det gris han skäller på, meddelar Christian via komradion.

Nära

Skallet från Nisse varierar beroende på om grisen står still eller om han driver och strax efter att det övergått i drevskall tystnade det.
Förklaringen fick vi efteråt. Grisen gick loss och kom rakt på Christian inne i såten, men tät vegetation och med risk för att träffa hunden höll han inne med skottet, även om han hade grisen på endast några meters håll.
Nisse ställde sedan om grisen ett par gånger innan den gick ut ur såten på en plats där ingen passkytt fanns. Ytterligare ett upptag på vildsvin presterade Nisse, men inte heller den gången var det någon som lyckades få en skottchans.

Plus och minus

Alla hundar har sina för- och nackdelar. Även om Nisse i stora drag är en mycket bra wachtelhund så tycker Christian att bland annat tempot när han spårar i lina är lite väl högt.
– Han blir gärna lite het och även om han alltid reder ut spårningen utan några större problem så skulle det vara en fördel om tempot var lite lugnare. Sen har han lagt sig till med en olat på äldre dagar och det är att han kan tjuva ett drev för någon annan hund.
På det stora hela är annars Christian mycket nöjd med sin hund. Enligt husse är han precis den allroundhund som man söker då man köper en wachtel, kortdrivare, apportör och eftersökshund.
– Han är kanske inte kanonbra på momentet att apportera, men han gör det på ett fullt acceptabelt sätt och just att han hanterar alla moment inklusive att driva och ställa gris gör honom helt perfekt för mig, menar Christian.

Avel

Nisse är meriterad på jaktprov, även om det kan låta som ett medelmåttigt resultat med en tvåa i öppenklass och ett godkänt grisprov. Reglerna vid jaktprov för wachtelhundar är dock så utformade att ett förstapris anses som ett mycket bra resultat. Rasen har under åren inte fått fram mer än en handfull jaktchampions, vilket säger det mesta om vilka krav som ställs.
Nisse, som även är friröntgad på höfterna, är provad i avel med två olika tikar. Anledningen till den sparsamma aveln är enligt Christian att Nisse haft lite svårt att utföra själva parningen.
Resultatet av de båda kullarna är dock så bra att Christian hoppas på ytterligare någon kull för att om möjligt kunna få en avkomma efter honom.

Knestorps Dunder S36590/9712a.jpg
Efter: Grytbäckens Percy S40480/94
Undan: Sippolas Contessa S22010/92
Ägare: Christian Landberg, Eksjö.
Uppfödare: Roger Mårtensson, Dalstorp.

Utställning:

1998
Svenska wachtelhundklubben Henry Hammarlund 3 Juniorklass
1999
Svenska wachtelhundklubben Henrik Lövgren 1 öppenklass

Jakt och spårprov:

1998
Svenska wachtelhundklubben Sören Engström Godkänd spårprov anlagsklass
Svenska wachtelhundklubben Lars-Ivar Andersson Ej godkänd unghundsklass
Gunnar Petersson Ej godkänd unghundsklass
1999
Svenska wachtelhundklubben Magnus Larsson Godkänd nybörjarklass
Svenska wachtelhundklubben Lars Lorentzson 0 öppenklass
2000
Svenska wachtelhundklubben Magnus Larsson 0 öppenklass
2001
Svenska wachtelhundklubben Sven Kristersson 2 öppenklass
2002
Svenska wachtelhundklubben Laila Kalling Godkänd prov på gris.
Text och foto: Ted Karlsson
Jaktjournalen januari 2006

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser