Vittsjövargen får skjutas

Skåne (JJ) Efter ett nytt vargangrepp i slutet på förra veckan beviljar nu Länsstyrelsen Skåne skyddsjakt i trakten av Visseltofta och Vittsjö. – Vi bedömer att det i nuläget saknas andra lämpliga lösningar än skyddsjakt, säger Nils Carlsson rovdjursexpert på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Angreppet i fredags, då två får dödades i Markaryd, är det tredje i området det senaste halvåret. Länsstyrelsen Skåne har dessutom fått flera oberoende rapporter som tyder på att vargen under helgen har varit synlig i området kring Vittsjö.

Då det är orimligt att alla fårägare på kort sikt ska kunna genomföra förebyggande- och skrämselåtgärder i ett så stort område finns det nuläget ingen annan lämplig lösning är skyddsjakt. Länsstyrelsen bifaller därför, efter omprövning, LRF:s ansökan.

– LRF, som håller i skyddsjakten, har föreslagit en bra skyddsjaktsledare som ska ansvara för att jakten går rätt till.

Nils Carlsson poängterar dock att skyddsjakt inte är en långsiktig lösning.

– Det kommer att under överskådlig framtid finnas varg i Skåne. Alla vargar som vandrar ned i länet kommer att stanna upp vid tamdjursbesättningar som saknar eller har lättforcerade stängsel. Långsiktigt är därför stängsling och andra förebyggande lösningar ett långt effektivare skydd för fåren än skyddsjakt.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser