Vitt rådjur i Tyskland

Berlin (JJ) Jaktansvarige i området anser att rådjuret ska skjutas. Däremot finns ingen som vill skjuta det vita rådjuret eftersom folktron säger att den som skjuter ett vitt rådjur drabbas av olycka.

Det vita rådjuret finns i skogarna kring Erzebirge i bergstrakterna mellan Tyskland och Tjeckien. Den förste jägaren som såg rådjuret sköt inte på grund av risken att drabbas av olycka. Även markägaren värnar om rådjuret. Presidenten i Sachsens jägareförbund är av en annan uppfattning och menar att det vita rådjuret är en mutation som inte hör till naturen och därför ska skjutas.
Enligt en veterinär p institutet för viltforskning menar att det vita rådjurets gener kan sprida sig till friska rådjur och skada genpoolen i flera generationer. Han anser att man istället för att skjuta djuret kan fånga in det.
I Tyskland påminner tidningarna om vidskepelsen som säger att den som skjuter ett vitt rådjur är död inom ett år. Det mest kända offret är den österrikiska tronföljaren Franz Ferdinand som sköt ett vitt rådjur hösten 1913. I juni 1914 blev han själv mördad i Sarajevo och det första världskriget bröt ut.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser