Vitkindad gås allt vanligare

Vitkindade gäss blir allt vanligare längs västkusten. Samtidigt väntas antalet kandadagäss och grågäss fortsätta att öka. Något slut på arternas expansion är inte i sikte, enligt forskare.

Den vitkindade gåsen är något mindre och robustare än kanadagåsen. Jämfört med sin större släkting har den ett nästan helt vitt huvud som gör att den relativt lätt går att känna igen.
På bara några år har vitkindade gäss blivit vanliga längs västkusten.
I sommar har flockar på över 150 individer noterats i trakterna av Amundön. Flockar av vitkindade gäss – med ungar – kan också skådas i Ryskärsfjorden i Kungälvs kommun och i norra Bohuslän runt Strömstad.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser