Vinterns lodjursjakt i fara i Norrbotten | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan 2018
Har verkligen antalet familjegrupper för lodjur halverats i Norrbotten? Eller är det inventeringen som misslyckats? Foto: Gettyimages
Vinterns lodjursjakt i fara i Norrbotten
Norrbotten (JJ) Antalet familjegrupper av lodjur uppges ha minskat kraftigt i Norrbottens län. Länsstyrelsens personal varnar för att vinterns jakt kan vara i fara. I samebyarna menar ansvariga att det är inventeringsförhållandena som varit bristfälliga.
P4 Norrbotten intervjuar länsstyrelsens Alexander Winiger, inventeringsansvarig, som berättar att det hittats 16 familjegrupper av lo i länet i vinter. Det är en kraftig minskning från fjolåret, då 27,5 familjegrupper kunde kvalitetssäkras av länsstyrelsernas personal. Familjegrupper som delas med andra län räknas som halva. – Vi har en miniminivå på 17 familjegrupper i Norrbotten, vilket nu underskridits. Det innebär att det kommer att bli begränsningar framöver. Återstår att se om det blir någon lodjursjakt i år, säger Alexander Winiger till P4 Norrbotten. Vinterns lodjursjakt i Norrbotten var ytterst begränsad. Fyra lodjur fick skjutas öster om väg E10 i Överkalix kommun och Kalix kommun.

200 000 kronor per familjegrupp

Henrik Andrén är vetenskaplig ledare på Grimös viltforskningsstation och ansvarig för lodjursforskningen. Han vill inte kommentera vinterns inventeringar innan han hunnit kontrollera hur siffrorna räknats fram. Andrén framhåller att det finns intresse hos samebyarna att hitta alla familjegrupper av lodjur. – De får 200 000 kronor per familjegrupp i ersättning, så det är klart att de är intresserade av att hitta dem, säger Henrik Andrén. Samebyarnas representanter rapporterar till länsstyrelsen, som sedan kontrollerar och kvalitetssäkrar rapporten. Henrik Andrén pekar på att det är många olika faktorer som kan ligga bakom en minskning av antalet familjegrupper: Färre honor som föder ungar på våren, färre ungar som överlever vintern, till exempel.

Hur påverkar vintern lodjuren?

Hur stränga vintrar påverkar lodjursstammen finns dock inga säkra forskningsdata på. – Vi har tittat på det men kan inte hitta några effekter av vintern. Det skulle faktiskt kunna vara tvärtom, att det är bättre för lodjuren med en hård vinter, eftersom bytesdjuren är i sämre kondition, säger Henrik Andrén. Då är frågan hur bra inventeringen lyckats. Henrik Andrén kommer att analysera det – bland annat genom att granska hur mycket länsstyrelsens personal åkt skoter när de spårat. – Visar det sig att de bara åkt hälften så mycket som normalt, så kan man dra slutsatsen att inventeringen varit sämre, säger Henrik Andrén.

”Annan situation i verkligheten”

Företrädare för samebyar som Jaktjournalen talat med pekar på att inventeringsresultaten är helt avgörande. – Olika vintrar påverkar väldigt mycket. Det ska vara vissa snöförhållanden under ganska långa tider för att en familjegrupp ska kunna kvalitetssäkras. Därför jobbar vi för att det ska vara de senaste tre årens inventeringsrapporter som ska ligga till grund för att beräkna stammen, säger en ordförande i en sameby. En ordförande i en annan av Norrbottens samebyar håller med. – Det har varit dåliga förhållanden för inventeringar de senaste åren och det påverkar naturligtvis den uppskattade storleken på lodjursstammen. Det är lätt att sitta bakom ett skrivbord och bedöma – här ute i verkligheten är situationen en annan, säger samebyns ordförande.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!