Vinterjakt på älg kan bli riksdagsfråga

Västerbotten (JJ) Nu höjs röster för att den hårt kritiserade vinterjakten på älg ska bli en riksdagsfråga.

Vinterjakten på älg i Västerbotten kan bli en riksdagsfråga. Foto: Istock

Tidningen Folkbladet rapporterar om fortsatt starka reaktioner på vinterjakten på vandringsälgar. Tidningen har varit i kontakt med jägare som kallar jakten horribel och makaber och på Facebook rasar debatten.

Det handlar om älgar som vandrar från sina normala hemområden och samlas i stora grupper på vissa orter. Där skjuts de för att förhindra skogsskador.

Jaktjournalen har bland annat berättat om jaktlaget i Långed som skjutit 8,6 älgar per 1 000 hektar och sökt skyddsjakt på ytterligare älgar. I Örträsk finns ett jaktlag som hade åtta älgar i tilldelning men sköt 59 stycken totalt i jakten.

Riksdagsfråga?

En som engagerat sig i debatten är förre ordföranden för Jägareförbundet i Lycksele, Pontus Grahn. Han funderar på att författa en skrivelse till riksdagsledamöterna i Västerbotten.

Pontus Grahn är missnöjd med älgförvaltningssystemet.

– Det här är ytterst en privat reflektion men jag upplever det som att skogs- och markägarna har makten och att jägarna har fått allt mindre att säga till om, även när det gäller älgskötselområden, säger Pontus Grahn till Folkbladet.

Isak From, socialdemokratisk riksdagsman från Västerbotten, menar dock att vinterjakten på älg inte är en nationell fråga. Detta eftersom de geografiska skillnaderna gör att förutsättningarna för älgjakt varierar kraftigt i landet.

Isak From efterlyser att de inblandade lokalt i regionen kommer överens.

– Som det ser ut nu måste de inblandade sansa sig och försöka komma överens vid samtalsbordet, säger Isak From till Folkbladet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼