Vindkraftsparker drar till sig säl

Kungsbacka (JJ) Forskare som studerat GPS-märkta sälar har upptäckt att sälarna gärna uppehåller sig vid vindkraftsparker. Anledningen är att områdena runt vindkraftverk till havs är mer fiskrika än andra platser, rapporterar TT.

Det är gråsälar och knubbsälar längs med engelska och nederländska kusten som märkts med GPS och studerats av forskare.

Flera av de märkta sälarna begav sig till vindkraftparker i jakt på mat. Vindkraftverk till havs skapar områden där kommersiellt trålfiske inte är möjligt och där fundamenten skapar konstgjorda rev som drar till sig kräftdjur och fisk.

Anna Roos, forskare på Naturhistoriska tycker inte det är konstigt att sälar dras till vindkraftparker. det är tidigare visats att tumlare söker sig dit i jakt på bytesdjur.

Enligt forskarna som genomfört GPS-studien förefaller det som om en del sälar har lättare att söka nya jaktmarker och utnyttja nya biotoper.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser