Annons
Viltvårdsområde riskerar upplösas av länsstyrelsen | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan jägareförbundet
Söderhamn Norrala viltvårdsområdesföreninjagar runt Söderhamn och ut i kustområdet. Karta: Hitta.se
Viltvårdsområde riskerar upplösas av länsstyrelsen
Söderhamn (JJ) Ett viltvårdsområde i Söderhamn riskerar att upplösas av länsstyrelsen. Detta sedan det framkommit att nära hälfen av föreningens medlemmar varken är markägare eller arrendatorer.
Det är P4 Gävleborg som rapporterar om Söderhamn Norrala viltvårdsområdesförening. Den bildades 2007 då sju jaktlag gick samman i ett cirka 7 000 hektar stort område där kommunen äger omkring hälften av marken. För att alla jägare skulle få plats i laget skrevs en specialklausul in i stadgarna – även de som inte var fastighetsägare eller arrendatorer av mark fick vara med. I dag har Söderhamn Norrala viltvårdsområdesförening 128 medlemmar och cirka hälften av dem är med tack vare specialklausulen

”Låter skumt”

Länsstyrelsens jurist, Marlene Widenbladh Åberg, tror inte att regelkonstruktionen har lagligt stöd. – Frågan är ju helt enkelt om föreningen har misskött förvaltningen på ett så allvarligt sätt att området bör upphöra och föreningen upplösas, säger hon till P4 Gävleborg. Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, håller med. – Det låter skumt och inget jag träffat på tidigare. Men i grunden tror jag inte det håller att ha kollektivanslutning eller nåt sånt, säger Ligné till lokalradion.

”Ännu mer skandal”

Tord Goude är ordförande i Söderhamn Norrala VVO och själv medlem i enlighet med specialklausulen. Han är kritisk till både hur länsstyrelsen och Jägareförbundet agerar i frågan. Goude säger till P4 Gävleborg att ett upplösande av viltvårdsomdet vore som att sänka hastigheten på en väg från 90 till 80 kilometer i timmen och i efterhand granska vilka som kört för fort. Han säger till lokalradion att Svenska Jägareförbundet hjälpte till att utforma reglerna i föreningen. – Vi har alltså betalat dem för hela förättningen. Det är ännu mer skandal. Då skulle man kräva tillbaks pengarna. Jag har gått ur Jägareförbundet, säger Tord Goude till P4 Gävleborg. Under veckan väntas länsstyrelsen fatta beslut om viltvårdsområdet ska upplösas eller inte.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!