Viltstigens Maja – en riktig lyckoträff

Maja vet hur hon ska använda nosen. Tätt i backen för att inte missa någon intressant doft.Svensk jaktchampion Viltstigens Maja, en petit basset griffon vendéen, är Jonatan Erikssons första hund. Fjorton år gammal fick han henne av pappa Lars-Erik. – Hon har verkligen lärt mig mycket om hur rådjursjakt går till, säger Jonatan.

 Viltstigens Maja är namnet som står på pränt i stamtavlan för månadens hund i augusti. Hemma hos familjen Eriksson och husse Jonatan är det dock Beata som gäller.
– Det är Jonatans hund men vad gäller namnet så är jag den skyldige. Beata påminner mig om en annan duktig jakthund så jag sa till Jonas att han fick välja vilken hund han ville men om det blev en tik så skulle hon heta Beata. Men det är väl i stort sett det enda jag har fått bestämma om den hunden, säger Lars-Erik med ett skratt.

Sommar

Vägen till Hinneryd, strax utanför Strömsnäsbruk, kantas av tydliga spår efter stormen Gudrun. För ovanlighetens skull denna kalla vår så skiner solen och sommaren verkar faktiskt vara i antågande.
När jag kliver ur bilen på gårdsplanen hos familjen Eriksson hörs ett par grova skall från Beata som ligger och latar sig i solen. Tiken kommer och möter mig och visar med all tydlighet att hon vill bli klappad. Samtidigt öppnas dörren och Jonatan och Lars-Erik kommer ut.
– Ja, någon vakthund är hon inte, säger Lars-Erik och nickar menande åt Beata, som förnöjt blir klappad på magen.
– Synd att det inte är jaktsäsong så vi kunde ha träffats i skogen i stället för det är ju ändå där som en hund bäst kommer till sin rätt, menar Lars-Erik.

Ung jägareTvå unga och hungriga jägare. Till hösten är siktet inställt på SM.

Beata är en riktig familjehund med 17-årige Jonatan som ägare.
– Jag fick henne av pappa då jag fyllde 14. Egentligen var jag inne på att köpa en stövare, men till slut blev det i stället en petit basset griffon vendéen. För mig har hon fungerat bra som första hund, säger Jonatan, som varit med på jakt i olika sammanhang sedan unga år.
– Hon har varit en bra läromästare och jag har helt enkelt lärt mig jaga rådjur med drivande hund med hjälp av henne. Säkert har jag gjort misstag när vi varit ute, men allteftersom så har jag kommit underfund med hur hon fungerar, förklarar Jonatan.
Ett av misstagen är enligt Jonatan att han slarvade lite med grunddressyren, men tack vare att Beata har en naturlig vilja att samarbeta så har det fungerat bra ändå. Jonatan går en dressyrkurs nu i stället för att förbättra lydnaden.

Bra sök

Beata har ett mycket bra sök vilket bekräftas av de jaktprov hon startat på. Genomgående har hon höga poäng för sök och upptagningsförmåga.
– Pappa med flera sa till mig att just söket var viktigt och ett tips var att sätta sig med en tidning och sedan låta henne jobba sig ut. Det tipset har jag tagit vara på och det är många timmar jag tillbringat i skogen läsande en tidning, säger Jonas med ett leende.
Resultat av detta har gett ett sök som är 10-15 minuter. Största fördelen med ett sådant sök är att rådjuren är ostörda när hunden börjar driva och dreven buktar därmed bättre.
– Numera är det bara att släppa Beata och sedan sätta sig och vänta, finns det rådjur i närheten så hittar hon dem, menar Jonatan.

Snabb återgång

Samtliga bassetraser är kända för att de har ganska måttliga drevtider på dryga timmen. De ska dessutom hålla god kontakt med föraren och vara snabba i återgången efter avslutat drev.
Beskrivningen passar väl in på Beata. Hennes drevtider ligger på 60-90 minuter och efter avslutat drev är hon snabbt tillbaka hos husse.
Även Lars-Erik jagar en hel del med henne.
– I mina ögon är hon en naturbegåvning. Det mesta med henne har fungerat helt enligt våra önskemål och just hennes sök, upptagningsförmåga och fina kontakt med snabb återgång är helt klart hennes största förtjänster, säger Lars-Erik, och Jonatan nickar instämmande.

Kort skottlista

Beata är i första hand en jakthund. Jonatan försöker att jaga med tiken så ofta han hinner.
– Det blir för det mesta två gånger i veckan och ibland något mer när jag är ledig från skolan, säger Jonatan.
Huruvida det är intresset för harjakt med stövare som gjort Jonatan till den jägare han är framgår inte, men skjuttokig är han inte.
– Jag tycker faktiskt det är roligast att bara lyssna på henne när hon driver. Visst är det skjutet några rådjur för henne, men själv har jag bara skjutit ett, medger Jonatan.
Beata gjorde sin debut i jaktprovssammanhang i januari 2004. Med någon dags marginal hade hon passerat sin tvåårsdag.
– Vi var nog lite försiktiga innan vi anmälde henne. Egentligen hade hon varit klar att starta på prov redan tidigt på hösten 2003, förklarar Lars-Erik.

Fina provresultatMaja är ingen extriör stjärna, men däremot ett stjärnskott i skogen.

Resultaten från jaktproven lämnar dock inte mycket övrigt att önska. På fyra starter har det blivit ett andrapris och tre förstapris varav två med D-cert. Genomgående på proven har Beata tilldelats höga poäng för sök, upptagningsförmåga, drevsätt, samarbete och jaktlust. Viktiga egenskaper hos en väl fungerande rådjurshund.
I protokollen kan man också utläsa den detalj som Jonatan och Lars-Erik tycker kunde vara bättre.
– Vi är förstås mycket nöjda med Beata, men är det något som kunde vara bättre är det i så fall skallets hörbarhet. Hörbarheten tycker jag är en av rasens nackdelar, så Beata är väl inte unik på något vis i det fallet, menar Lars-Erik.
Sitt senaste prov genomförde Beata i slutet av december. Resultatet denna dag blev 1+1+3+3 rå och hon tilldelades 48 poäng och D-cert. Provet var Basset syds tävling Drevstjärnan och Beatas resultat räckte till seger. Vinsten innebär att Beata är direktkvalificerad till SM-uttagningen för Basset Syd som avgörs hösten 2005.

Starka jaktlinjer

Beata är ur starka jaktliga linjer. Modern Groskens Ami har på jaktprov presterat inte mindre än sex förstapris på sex försök. Ami har förstapris på hare, räv och rådjur. Vid fyra av proven har hon tilldelats D-cert. Fader till Beata är Fix Fox Paddington. En hane som vid jaktprov har erövrat fem förstapris på lika många försök.
Beata är ännu inte prövad i avel även om det varit planerat.
– Vi hade tänkt para henne i våras, men efter det att stormen Gudrun drog över i skogarna häromkring så har det inte varit tid till något annat än att röja upp på markerna. Vi har varit fullt sysselsatta där både jag och Jonatan, förklarar Lars-Erik.
För Jonatan och Beata har det varit hårdträning hela sommaren med kondition och lydnadskurs. I höst får vi se om detta unga par kvalificerar sig till SM.

Fakta08b.jpg

VILTSTIGENS MAJA
SJCH Viltstigens Maja S13539/2002
Efter: SJCH SUCH Fix Fox Paddington S15307/97
Undan: SJCH Groskens Ami S40141/98
Ägare: Jonatan Eriksson, Strömsnäsbruk
Uppfödare: Reine Gustavsson, Strömsnäsbruk

Utställningar

gar 2003 Svenska Bassetklubben Conny Byström 1 Ukl 3 Ukk

Jaktprov

2003-2004 Svenska Bassetklubben Börje Blomgren 1+1+3 rå D-cert
2004-2005 Svenska Bassetklubben Allan Gustavsson 1 rå
Svenska Bassetklubben Magnus Johansson 2+3 rå
Svenska Bassetklubben Cecilia von Braun 1+1+3+3 rå D-cert

Rasbeskrivning
Petit basset griffon vendéen härstammar från Frankrike och användes ursprungligen för kaninjakt. I Sverige används den dock i huvudsak som drivande hund vid rådjursjakt. Rasen har en förhållandevis kort historia. 1940 började man i hemlandet att efterfråga en mindre variant av grand basset griffon vendéen. Genom att avla på de minsta individerna fick man fram det som i dag är petit basset griffon vendéen.
1973 importerades den första petit basset griffon vendéen till Sverige. Inom några år gjordes ytterligare importer som blev grunden till dagens hundar i Sverige. Fortfarande importeras en del nya hundar till Sverige för att få in nytt blod i den förhållandevis, till antalet, lilla rasen. I Sverige registreras cirka 350 valpar varje år.
En petit basset griffon vendéen är en liten kraftig och livlig hund med en något avlång kroppsform. Pälsen ska vara sträv och lagom lång. Vissa individer behöver trimmas för att hålla rätt kondition på pälsen. Mankhöjden ska vara mellan 34-38 centimeter för såväl hane som tik. Mer information om petit basset griffon vendéen och övriga bassetraser hittar du på klubbens hemsida, http://www.sbak.nu
 
Text och foto: Ted Karlsson
Jaktjournalen augusti 2005

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser