Viltstängsel kan skapa falsk trygghet

OSBY/VISSELTOFTA(JJ). Det finns risk för att viltstängsel kan skapa falsk trygghet. Polisen uppmanar till uppmärksamhet och att snabbt varna andra bilister om djur dyker upp på fel sida av viltstängslet. – Vi uppmanar bilister till att ha ett svepande synfält, förklarar Tommy Nilsson, biträdande länsansvarig inom polisen, till Norra Skåne.

Den bilist som upptäcker ett djur på fel sida stängslet kan ringa polisen på 114 14 och då kan meddelandet skickas vidare både till Trafikverket och lokalradio.
Under ett år inträffar det cirka 5 000 viltolyckar i Skåne. 

Lars-Henning Strand, ordförande i Göinge jaktvårdskrets, menar att man stänger av viltets revir med viltstängsel. På mindre vägar tar sig djuren ut och hamnar på vägen utan att kunna ta sig vidare.
Ett problem är att det ofta saknas naturliga övergånger för viltet längs vägsträckor med viltstängsel. 

Strand tror att det är ekonmiska aspekter som är orsaken till att Trafikverket inte tar större hänsyn till de vilda djuren.
Norra Skåne har inte lyckats nå Trafikverket för information och kommentarer om viltstängsel.
Det här rapporterar Skånskan.se

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser