Viltolyckorna når rekordnivåer i år

Kungsbacka (JJ) Trots att en hel månad återstår av 2016 har redan fler viltolyckor än förra året anmälts. Hittills har 48 700 olyckor rapporterats till Polisen. Det är rekordmånga och antalet förväntas överstiga 50 000 innan året är över.

I år har 145 viltolyckor inträffat varje dag hittills. Foto: Per Jonson

Det är 300 fler viltolyckor än i fjol. Enligt en studie från Sveriges lantbruksuniversitet vars resultat presenteras nästa vecka kostar olyckorna samhället 2,6 miljarder kronor om året. Kostnaden är ett medeltal baserat på viltolyckor mellan 20o3 och 2o12.

– Om vi räknar upp det på de olyckor som inträffar nu i år så skulle vi kunna uppskatta att kostnaderna skulle ligga på ungefär 2,9 miljarder kronor, säger Andreas Seiler, forskare i viltekologi på Sveriges Lantbruksuniversitetet till Ekot.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser