Viltet flyr lågorna i Västmanland

Västmanland (JJ) Brandlågorna har slukat närmare över 16 000 hektar skog sedan den startade förra veckan. De vilda djuren i det brandhärjade området har om möjligt flytt lågorna, något som kan leda till mabrist i närområdena, rapporterar DN

– Närområdena får ett högre betestryck men jag tror inte att blir någon svält. Men man kan nog märka lokalt att det blir skillnad i exempelvis älgstammen, säger Daniel Mallwitz, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västmanland till DN.

Enligt vilthandläggaren rör det sig om uppskattningsvis 100-150 älgar och ungefär lika många kronhjortar som fått lämna sina hemområden. I tillägg till dessa har en större mängd småvilt också fått fly från eldhavet.

Daniel Maliwitz tror inte att så många djur har bränts ihjäl av elden.

– De har ganska bra framförhållning när de känner av doften av eld. De ligger inte kvar och väntar på att brinna upp utan förflyttar sig. De som kan drabbas är kycklingar från bland annat orre och tjäder, säger Daniel Mallwitz.

De kommande åren innan marken och växterna har hunnit återhämta sig och ny växtlighet åter täcker det brandhärjade området kommer de vilda djuren få söka sig till andra områden för att hitta föda.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser