Viltbro ska rädda kronhjortar

Svedala (JJ) En viltbro ska byggas över E65 för att minska antalet olyckor. Förra året skedde nästan en viltolycka om dagen i Svedala kommun.

Under 2015 skedde 298 viltolyckor i Svedala kommun. I de allra flesta fall är det rådjur eller vildsvin som kommer i vägen. Men även kronhjortar drabbas av trafiken.

Kronhjorten har en särskilt stor population i området kring Svedala. Det är en rödlistad art som nu ska få det enklare att röra sig lättare över landskapet.

E65 innebär en barriär i djurens rörelsemönster. Även om det redan finns tunnlar, är kronhjortar inte benägna att gå under saker och ting. Därför ska nu en viltbro byggas över vägen.

En viltstråksanalys har visat den bästa platsen för en viltbro. Bron kommer även koppla samman Lemmeströtorps och Frisbjärs naturreservat, skriver Sydsvenskan.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser