Vilse jaktledare fälld för jaktbrott

Hassela (JJ) En erfaren jaktledare från Bjuråker har dömts för jaktbrott efter att ha fällt en älg på annans mark.

Jaktledaren som var hundförare sköt sammanlagt tre skott mot en älgkalv utan att träffa. En annan jägare hörde kulorna vissla omkring sig. När de båda jägarna möttes visade det sig att jaktledaren befann sig 500 meter in på grannmarken.
Jaktledaren medgav inför rätten att han var på fel sida rågången, men att det snöade kraftigt och att han hade gått vilse. Vittnen kunde dock styrka att rågången mellan markerna var tydlig. Jaktledaren dömdes till 50 dagsböter á 210 kronor. Han dömdes även till att stå för advokatkostnaderna, totalt 14 000 kronor. Jägaren riskerar även att få sin vapenlicens indragen.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser