Vilma 15 år tog fram egen jaktchampion

Årjäng (JJ) Blott 15-åriga Vilma Olsson, Årjäng, har i höst gjort en prestation ut över det vanliga. Hon har nämligen jagat in och meriterat en älghundschampion.

15-åriga Vilma Olsson har tagit fram en egen jaktchampion, som snart också kan bli dubbelchampion.

Därmed är med all säkerhet Vilma den yngsta tjej som någonsin jagat in och meriterat en älghundschampion. Vilma fick valpen av pappa Jörgen när hon var 13 år.

– Pappa har aldrig tjatat att jag ska följa med till skogen. Men när jag var 13 år frågade han om jag ville ta jägarexamen och i samband med det väcktes också mitt jaktintresse, berättar Vilma.

Samma år fick Vilma en gråhundsvalp från familjens egen uppfödning, Forsvikens Greij.

– Pappa lovade att jag skulle få valpen om jag gjorde honom till dubbelchampion och just före jul tog Greij det sista förstapriset på 78,5 poäng.

När Greij var valp skogstränade Vilma honom ständigt, hon var ute efter skolan och tidigt på morgnarna.

– Det var jättekul och jag lärde känna Greij mycket bättre. Han är tjurig i skogen men hemma är han hur go och lugn som helst.

I höstas var Vilma ute och tränade Greij och ståndskallet rungade över skogen när mörkret föll. Men Vilma satt kvar, men till slut var hon tvungen att söka sig hem. I brist på ficklampa hittade hon ändå vägen med hjälp av ljuset från displayen på Astro-pejlen.

– Han är duktig på att ställa älg, sist blev det elva timmar. Inkallningen är ett minus, men vi får jobba på det.

Under förra hösten sköt Vilma även sin första älg, en kalv på ståndskall för Greij.

– Jag uppsiktsjagade med pappa och allt fungerade perfekt, det var bara det att Greij fortsatte med kon efter att kalven var fälld.

Vilma är också på god väg att göra Greij till dubbelchampion, ett cert är redan bärgat och målsättningen är att göra honom klar.

– Det får bli lite utställningar under våren, han snygg så det ska nog gå bra. Sedan hoppas jag få följa med till Västerbotten igen, vi var utanför Rajastrand i fjol och det var jättekul.

Förra hösten fällde Vilma en älgkalv för Greij under uppsiktsjakt.

Förra hösten fällde Vilma en älgkalv för Greij under uppsiktsjakt.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser