Villkorlig dom efter dödsskjutning

Skellefteå (JJ) Det blev villkorlig dom för den 43 åring som sköt en jägare till döds i samband med höstens älgjakt utanför Kristineberg. Mannen dömdes för vållande till annans död och han ska göra 100 timmars samhällstjänst. Han ska också betala 68 tusen kronor i skadestånd till den dödade mannens anhöriga.

Dödsskjutningen inträffade vid sextiden den första september i skogarna utanför Kristineberg i Västerbotten. Jägarna i Kristinebergs jaktvårdsförening för att ge sig ut på sina älgpass. På en angränsande privat jaktmark var två andra jägare på väg ut och strax före klockan sex tyckte 43-åringen på den privata jaktmarken att han såg en rörelse längre fram i terrängen.

Han tyckte sig se en älg i kikarsiktet och när det han såg ställde sig i en glugg mellan snåren så avlossade han ett skott. Men när han gick fram för att kontrollera fick han en chock när han insåg att han träffat en människa.

Mannen som avled av skottet kom från Valdemarsvik och var gästjägare i Kristinebergs jaktvårdsförening.
Skellefteå tingsrätt anser att, om 42 åringen varit oaktsam och orsakat en annan persons död, men inte att han tagit en medveten risk så att det ska bedömas som ett grovt brott.

Tingsrätten dömer 42 åringen till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst. Han ska också betala 68 tusen kronor i skadestånd till den dödade mannens anhöriga. Om tingsrätten valt ett fängelse straff så skulle påföljden blivit 3 månaders fängelse, uppger P4 Västerbotten.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser