Annons
Ville köpa revolver som skydd mot vargar - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan vapen
En småländsk man ville köpa en revolver för att skydda sig mot varg. Montage. Foto Getty images.
Ville köpa revolver som skydd mot vargar

En 38-årig man från Småland kände att den ökande vargstammen var på väg att utgöra ett hot mot honom när han vistades i skog och mark. Han sökte därför licens på en revolver för personligt skydd. Nu har förvaltningsrätten i Jönköping fastställt polisens avslag.

Den 12 augusti förra året lämnade 38-åringen in en licensansökan för en Smith & Wesson revolver i kaliber .32 för ändamål skydd. Det ökande antalet vargrevir angavs som anledning.

Mannen skriver i ansökan att han tillbringar mycket tid i skogen året runt, både för motion, jakt och fiske och att han upplever hotet från vargstammen som allt större. Det ska framför allt handla om en varg som visat ett oskyggt och närgående beteenden i Värnamos stadskärna och vid en campingplats i Mullsjö.

Han beskriver också att han under jakt kan freda sig med sina jaktvapen men att han inte kan ha med sig dem under till exempel en fisketur.

Polisen avslog ansökan den 10 oktober.

Mannen överklagade då till förvaltningsrätten. Han menade att Polisen inte gjort någon bedömning utifrån hans motivering utan enbart utgått från vilken vapentyp ansökan avser.

Men förvaltningsrätten konstaterar i sin dom att det är mannen själv som ska kunna visa på att synnerliga skäl för att inneha ett enhandsvapen föreligger, och att det inte framkommit omständigheter som gör att det finns skäl till att ge tillstånd eller skicka ärendet tillbaka till polisen för ny prövning.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!