Vill stoppa utfodring av vildsvin

Kisa (JJ) Förbjud massutfodring till vildsvin. Det motionerade Västra kind LRF-avdelning om på regionstämman nyligen. - De senaste tio åren har vildsvinens antal fördubblats här i området. om de fördubblas under de kommande tio åren så går det inte att ha lantbruk här längre, konstaterar Lars Pettersson, lantbrukare på gården skräddarhemmet, strax söder om Kisa.

Västra Kind LRF-avdelning har motionerat om att förbjuda massutfodring av vildsvin.

Vildsvinen blir fler något som Lars Pettersson, som varit lantbrukare sedan 1985, märker. Under 2014 var det mest skador hittills. Mycket skador på åkrar men även i trädgårdar. Det är bara att inse att vi måste leva med att det finns vildsvin. Men stammen måste hållas på en rimlig nivå så att det går att bedriva lantbruk. Han tog därför initiativet till motionen som kräver ett förbud av massutfodring.

Han förklarar att just det är en starkt bidragande orsak till att vildsvinen blir fler. Lars berättar att massutfodringen sker i samband med att säljjakter arrangeras.
– Man vräker ut lastbilslass med sockerbetor för att locka fram många vildsvin till dem som jagar. Det här gör att vildsvinen göds och de får då fler kullar, större kullar och kullar som kommer tidigare. Dessutom har man en straffavgift på att skjuta suggor och därför skjuts bara smågris och det gör också att stammen ökar. I dag skjuts det för lite vildsvin i förhållande till utfodringen.

I sitt lantbruk har Lars omkring 70 mjölkkor och odlar på ungefär 75 hektar. Numera 95 procent vall och bara fem procent spannmål.

– Det går inte att odla spannmål i här i bygden längre. Definitivt inte havre, möjligen korn som jag har på fem procent av arealen. Grisarna gör kemiskt rent i spannmål.–

Deras skador kostar mig ungefär 100000 kronor varje år. Skörden bli mindre och det är mycket extraarbete när åkrarna ska göras i ordning efter grisarna, säger han till Linköpings-Posten.

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser