Annons
Vill starta älgjakten och björnjakten samtidigt | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 år sedan älgjakt
Viltvårdsdelegationens ledamöter i Västerbotten är överens om att björnjakten bör starta samtidigt som älgjakten. Foto: Gettyimages, fotomontage
Vill starta älgjakten och björnjakten samtidigt
Västerbotten (JJ) Viltförvaltningsdelegationens ledamöter i Västerbotten vill senarelägga starten för björnjakten. De vill starta björnjakten samtidigt som älgjakten.
– Vi har i flera år diskuterat saken med bland annat storskogsbruket, polisen och miljöåklagarna. Nu är viltförvaltningsdelegationen enig om att björnjakten bör starta samtidigt som älgjakten, 3 september, istället för den 21 augusti, säger K G Abramsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Västerbotten. Han framhåller att en senare start för björnjakten skulle ha flera fördelar. – Det blir fler ögon i skogen. Ibland har det förekommit en del ifrågasättanden kring hur specialekipagen hanterar björnjakterna. Det har varit en del anmälningar och undersökningar, men det har inte lett till någon fällande dom och man har inte funnit några belägg för felaktigheter, säger K G Abramsson. Kan inte anmälningar vara ett utslag av avundsjuka hos dem som inte hinner skjuta någon björn? – Ja, det många parametrar i det här. Men det finns många jägare som tycker att det vore spännande att ha chansen att skjuta en björn när de sitter på älgpass, säger K G Abramsson. Han tror också att det skulle medföra ett ökat övningsskytte om björnjakten flyttas fram. – Andelen jägare som skjuter ”Björnpasset” har gått ned. Färre bryr sig om att göra det skjutprovet eftersom de vet att björnjakten är slut när älgjakten startar, säger K G Abramsson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!