Vill plantera ut svenska lodjur i England

England (JJ) En organisation vill plantera ut svenska lodjur i de engelska skogarna. Fårägare protesterar mot idén.

Planen är att hämta lodjur i Sverige och plantera ut i de engelska skogarna. Foto: Istock

Tidningen ATL citerar The Guardian och berättar om brittiska organisationen The Lynx UK Trust, som vill plantera ut sex svenska lodjur i den nordöstra delen av landet.

England har inte haft lodjur på 1 300 år.

Företrädare för The Lynx UK Trust hoppas att fyra honor och två hannar ska hämtas i Sverige.

Organisationen uppger att det skulle gynna det lokala näringslivet om det fanns lodjur i området. Turister ska bland annat lockas genom att de får vara i samma skog som lodjuren.

Inom de brittiska fårproducenternas organisation är man dock kritiska till planerna. VD för National Sheep Association, Phil Stocker, säger att kompensation för lodödade tamdjur inte räcker som argument för att arten ska återintroduceras i England.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Bra utdelning första björnjaktdagen

Kungsbacka (JJ) Licensjakten på björn drog i gång i dag och det märks att det finns både gott om björn och duktiga jägare i de län där jakten pågår. Över 50 björnar fälldes första dagen.

Annonser