Vill övervaka unga vildsvin

Östra Ryd (JJ) ett nytt vildsvinsforskningsprojekt står i startgroparna i Östra Ryd. Syftet är att studera yngre vildsvins rörelsemönster eftersom den allmänna bilden är att det är dem som ställer till de största skadorna på åkermarker och i trädgårdar.

Veterinär Bengt Röken är delaktig i projektet och menar att det finns ett behov av mer forskning på vildsvin.

– Egentligen vet man för lite om de unga grisarna och det har inte gått så bra att följa deras rörelser. Men meningen med det här projektet är att vi dels ska märka upp de infångade grisarna med märken i olika färger, dels i nästa steg kommer vildsvinsforskare in i projektet och söka pengar för att sätta in GPS-sändare i öronen på de infångade smågrisarna, i viktklassen 30–40 kilo, säger han till Folkbladet.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser