Vill motverka ond spiral kring betesskador

Ericsberg (JJ) I slutet av veckan kommer en workshop hållas på Ericsberg utanför Katrineholm. Jägarorganisationer, forskare, märkägare samt skogsbolag ska diskutera betesskadeläget och vilka åtgärder som krävs för att minska konfliktytorna.

Den älgbetesinventering (Äbin) som Skogsstyrelsen gör varje år och som presenterades i somras, visar att hälften av ungtallarna i Örebro och Sörmland har skador som främst orsakats av älg.

Som en följd av skadorna finns för närvarande en trend bland markägare att de inte vågar satsa på att plantera tall på sina tallmarker av rädsla för att få betesskador av älg, rapporterar Skogsstyrelsen.

Skadorna orsakar varje år stora ekonomiska förluster. När arealerna med tallungskog krymper blir dessutom de kvarvarande bestånden än mer utsatta för betesskador.

– Detta är en ond spiral som vi vill motverka. Genom att samverka med markägare och jägare försöker vi lösa problemen på lokal nivå med hjälp av faktabaserade samtal och dialoger, säger projektledare Rickard Sandström på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

På fredag inleds en ny satsning för att minska skadorna på skogen. På fastigheten Eriksberg utanför Katrineholm samlas forskarna Märtha Wallgren från Skogforsk och Annika Felton från SLU, representanter från jägarförbund, markägarorganisationer och skogsbolag för att diskutera åtgärder och skogs- och klövviltsförvaltning.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼