Vill motverka ond spiral kring betesskador

Ericsberg (JJ) I slutet av veckan kommer en workshop hållas på Ericsberg utanför Katrineholm. Jägarorganisationer, forskare, märkägare samt skogsbolag ska diskutera betesskadeläget och vilka åtgärder som krävs för att minska konfliktytorna.

Den älgbetesinventering (Äbin) som Skogsstyrelsen gör varje år och som presenterades i somras, visar att hälften av ungtallarna i Örebro och Sörmland har skador som främst orsakats av älg.

Som en följd av skadorna finns för närvarande en trend bland markägare att de inte vågar satsa på att plantera tall på sina tallmarker av rädsla för att få betesskador av älg, rapporterar Skogsstyrelsen.

Skadorna orsakar varje år stora ekonomiska förluster. När arealerna med tallungskog krymper blir dessutom de kvarvarande bestånden än mer utsatta för betesskador.

– Detta är en ond spiral som vi vill motverka. Genom att samverka med markägare och jägare försöker vi lösa problemen på lokal nivå med hjälp av faktabaserade samtal och dialoger, säger projektledare Rickard Sandström på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

På fredag inleds en ny satsning för att minska skadorna på skogen. På fastigheten Eriksberg utanför Katrineholm samlas forskarna Märtha Wallgren från Skogforsk och Annika Felton från SLU, representanter från jägarförbund, markägarorganisationer och skogsbolag för att diskutera åtgärder och skogs- och klövviltsförvaltning.

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser