Vill införa jakt året runt på dov

Sörmland (JJ) För flera lantbrukare i Sörmland är de talrika dovviltstammarna inte någon större källa till glädje. Nu vill LRF i regionen införa jakt på viltet året runt för att få ner stammen och få bukt med skadebilden.

En talrik dovpopulation bidrar med omfattande skador på grödor i Sörmland. Arkivfoto: Per Jonson

För Lantbrukaren Hans Andersson innebär dovviltet i området att han måste köpa foder till sin mjölkkor trots att han har tillräckligt med vallar för att egentligen kunna odla allt foder själv.

– De äter upp halva min skörd ungefär. Det är extrema viltskador i det här området, säger han till SVT Nyheter Sörmland.

På ett annat lantbruk ett par mil i från Hans Anderssons gård har en lantbrukare genom att stängsla in en del gröda fått svart på vitt om hur stor skada viltet gör på grödan. I det instänglade området är grödan omkring en decimeter högre än utanför.

Under årets fyra första månader har Länsstyrelsen i området fått ta emot fler skyddsjaktsansökningar på dovvilt än under hela förra året.

Peter Holmgren, jordbrukare och talesperson för LRF i området menar att man måste öka skyddsjaktsinsatserna för att får bukt med problemen.

– Vi måste få skjuta kalvar och handjur kontinuerligt när de är på odlingsmark och grödor när den växer, säger han till SVT Nyheter Sörmland.

Enligt Svenska Jägareförbundets riksjaktsvårdskonsulent Daniel Ligné är utökad skyddsjakt fel väg. Han menar att lantbrukarna i stället behöver sätta sig ner och diskutera med de markägare som vill ha stora dovviltstammar.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser