Vill ha statlig insats mot älgflugorna

Borlänge (JJ) Förekomsten av hjortlusflugor, eller älgflugor som de kallas i folkmun, har ökat explosionsartat i Sverige de senaste åren. Nu vill moderate riksdagsmannen Carl-Oskar Bohlin att staten initierar en ordentlig utredning kring vilka sjukdomar flugan sprider. Han vill också ha utrett om den går att bekämpa.

Carl-Oskar Bohlin, (m) vill att Riksdagen och Regeringen engagerar sig i älgflugan. Foto: Peter Knutsson och Per Jonson

– För 20-30 år sedan fanns älgflugan bara i ett smalt band i Mellansverige. Nu finns den i princip i hela södra Sverige och ända upp till Norra Dalarna och Hälsingland. Vi vet idag inte vilka sjukdomar den kan sprida – och dessutom upplever många människor den som så påfrestande att de inte vill vistas i naturen, säger Carl-Oskar Bohlin, moderat riksdagsman från Borlänge.

Älgflugan är beroende av blod från hjortdjur. Den attackerar flygande och så fort den träffar på ett värddjur släpper den sina vingar och kryper ned på skinnet och börjar suga blod.

I vissa täta skogsområden i Mellansverige är koncentrationerna idag mycket höga.

Människan är inte ett värddjur för älgflugorna, men alla som vistas i naturen vet att de tar fel och biter även människa.

En del människor är också överkänsliga mot bett från älgfluga och får kraftig klåda och svullnad, till och med feber.

”Ingen struntsak”

Älgflugan släpper sina ägg som liggande på marken utvecklas till larver. I augusti till oktober blir larverna nya flugor.

För andra året på raken motionerar Carl-Oskar Bohlin nu i Riksdagen för att få fram en statlig aktionsplan mot älgflugorna.

– Det här är ingen struntsak för människor som har de här parasiterna i sin vardag. Men förståelsen för problemet är ganska ringa bland riksdagsmän i Stockholm och därför behövs det kanske också ett riksdagsseminarum om saken, säger Carl-Oskar Bohlin.

Jonas Malmsten är forskare vid SLU och just i färd med att skriva en vetenskaplig rapport om bland annat älgflugorna.

– Vi har samlat in mängder med exempelvis fästingar och hjortlusflugor under 2014 och 2015. Någon gång de närmaste året kommer vi att vara klara med vår rapport, berättar Jonas Malmsten.

Man har inte konstaterat att älgflugorna sprider det fruktade TBE-viruset eller borelia, som fästingarna.

Orsaken till såriga älgar?

– Studier i Finland och Norge, där man forskat betydligt mer på hjortlusflugorna, indikerar att de kan sprida bartonella-bakterien som orsakar hjärtmuskelinflammation. Anaplasma-bakterien misstänks den också sprida, säger Jonas Malmsten.

Han befarar också att de såriga och infekterade älgar, framförallt stora tjurar som rapporteras öka, kan bero på älgflugan.

– Min teori är att just stora tjurar kommer åt att klia sig själva med hornen. De skrapar sönder sig och i det allt mildare klimatet ökar bakterietillväxten och risken för infektioner. Jag tror också att de stora älgarna tar ut sig så pass under parningsperioden, att de drabbas hårdare än andra hjortdjur, säger Jonas Malmsten.

Han är positiv till ökade resurser för att forska på vilka sjukdomar älgflugan sprider. Däremot tror han inte på bekämpning i stil med den som sätts in mot mygg i nedre dalälvsområdet.

– Kalla och snörika vintrar tror jag kan bromsa utvecklingen, säger Jonas Malmsten.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser