Vill ha skyddsjakt snabbt

Hedemora (JJ) Jägareförbundet och LRF i Dalarna vill att länsstyrelsen på eget initiativ tar ett snabbt beslut om skyddsjakt på varg i Hedemora.

Länsstyrelsen har fått en skyddsjaktansökan från en boende i en by när varg dödat en sällskapsund, tre får och jagat hästar och rört sig inne på gårdar.

Marie Edvall, handläggare på länsstyrelsen säger till Jaktjournalen att beslut kommer inom fem dagar.

På länsstyrelsens initiativ

LRF och Jägareförbundet vill ha ett snabbt beslut och pekar på myndighetens möjlighet att fatta beslut på eget initiativ.

Jägareförbundet ordförande i Dalarna,  Ulf Berg, och LRf-bas Anita Daniels, framhåller att Naturvårdsverket poängterat att Sverige ska ha skyddsjakt på varg, även om det inte blir någon licensjakt i vinter.

Berg och Daniels anser att länsstyrelsen måste förhindra ytterligare skada.

Nytt besök vid fårhagen

”Detta fall måste vara ett av de tydligaste beteenden hos en varg som resulterar i ett skyddsjaktsbeslut. Våra organisationer anser att det är av vikt att de som bor och verkar i landsbygden kan utöva sin verksamhet, utan att få besök av varg i sina trädgårdar och stall”, skriver Berg och Daniels i än skrivelse till länsstyrelsen.

Natten mot torsdagen var den närgångna vargen på nytt på besök vid lantbrukaren Henry Mattsson. Han var in på hans gårdsplan och försökte ta sig in i den tomma fårhagen när han upptäcktes.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser