Annons
Vill ha omedelbar jakt på invandrad varg - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 år sedan länsstyrelsen
Vill ha omedelbar jakt på invandrad varg
Norrbotten (JJ) Samebyarna norr om Haparanda vill ha omedelbar skyddsjakt på den invandrade varg som befinner sig i renskötselområdet.
Norrbottens-Kuriren berättar att företrädare för samebyarna känner sig diskriminerade av länsstyrelsen. Gunnar Johansson, ordförande för Kalix sameby och företrädare för de övriga koncessionssamebyarna, är kritisk: – Varg har dykt upp vid ett flertal tillfällen. Det verkar som att myndigheterna vill ha en genomfartsled för varg genom koncessionsområdet, säger Gunnar Johansson till Norrbottens-Kuriren. Han är kritisk till rovdjurspolitiken som länsstyrelsen för. I år ställdes björnjakten in eftersom många björnar skjutits i skyddsjakt – men det är jakter som genomförts långt ifrån koncessionssamebyarnas område.

Naturvårdsverkets plan

Lina Kenttä, enhetschef på natur- och miljöenheten vid länsstyrelsen, pekar på att Naturvårdsverkets plan för att genetiskt viktiga vargar ska vandra in från öster och genom Norrbotten på sin väg ned till den svenska vargzonen. – Det har fällts björnar inom koncessionssamebyarnas område under skyddsjakten och områdesindelad licensjakt övervägs inför varje säsong. Det är beklagligt om de känner sig diskriminerade, men i vår prövning av skyddsjaktsansökningar är lagstiftningen lika för alla, säger Lina Kenttä till Norrbottens-Kuriren.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!