Vill ha fyra lodjursföryngringar i Kalmar län

Kalmar (JJ) Viltförvaltningsdelegationen i Kalmar län har tagit beslut om att miniminivån för lodjur i länet bör vara minst fyra föryngringar årligen.

Det är på Naturvårdsverkets uppdrag som länets viltförvaltningsdelegation beslutat om populationsstorlekar på rovdjuren i länet. Den säsongen registrerades endast tre föryngringar av lodjur i länet. En utanför Påryd, en vid Bockara och en vid Fågelfors. Ingen stationär varg finns i länet.  

Nationellt beslutade nivåer för lodjur 150 föryngringar per år. När de nationella miniminivåerna är säkerställda beslutar Naturvårdsverket om godkännande av de länsvisa miniminivåerna, vilket kommer att ske tidigast i oktober 2014. Nivåerna ska vara rimliga att nå inom fem år.

Först när miniminivån för en rovdjursart är uppnådd inom ett rovdjursförvaltningsområde kommer samtliga länsstyrelser inom detta område att få möjlighet att besluta om licensjakt på den aktuella arten.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser