Vill ha fler björnar på tilldelningen

Norrbotten (JJ) Svenska Jägareförbundet Norrbotten tycker att för få björnar får fällas och skriver nu till Länsstyrelsen och ber om ökad tilldelning.

Förra året fick björnjägarna i Norrbotten fälla 35 björnar. Dessutom fälldes 22 björnar under skyddsjakt. I år förväntas tilldelningen i länet bli ungefär densamma, men Svenska Jägareförbundets lokalavdelning i länet önskar ett högre uttag.

– Vi föreslår en tilldelning på drygt 60 björnar, säger jaktvårdskonsulent Björn Sundgren. Han menar att det finns en oklarhet i hur stor björnstammen är. Mellan den 21 augusti till sista oktober sker nu en björnspillningsinventering som kan ge svar på hur mycket björn det finns samt björnobsinventeringen under älgjakten, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.

Film: Ruggig närkontakt med stora älgtjurar

Tony Ögren i Västernorrland fick på måndagsmorgonen sådan närkontakt med två stora älgtjurar, att det blev nästan skrämmande. – Jag var beredd att hoppa bakom en rejäl tall som jag hade intill mig, säger Tony.
ANNONS ▼