Vill ha åteljakt på björn i Jämtland och Härjedalen

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN(JJ). Åteljakt på björn tillåts på försök under höstens jakt i Västerbottens län och i en sameby i Norbottens län. Men Ulf Jonsson, som arbetar på ett jakt- och turismföretag, begriper inte varför inte försöket genomförs i Jämtland och Härjedalen då det finns mer björn där än i Västerbottens län.

Per Risberg, vikarierande chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, menar dock att de inte medvetet har valt bort några län. 
– Det handlar mer om hur landskapet och björnstammen ser ut och hur samarbetet med länsstyrelsen och björnforskningen har möjlighet att fungera på platserna, säger Risberg till Länstidningen.

Ulf Jonsson hoppas på att det ska bli tillåtet med åteljakt även i Jämtland och Härjedalen.
– Det är många som tycker argumenten till varför man inte skulle få göra det är löjliga. Det är inte så att man lägger maten utanför dörren, utan det blir ju långt ute i skogen.

De två försöken med åteljakt som det getts dispens för kommer sedan att utvärderas. 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser