Vill göra ljuddämpare licensfria

Östermalma (JJ) Svenska Jägareförbundet vill att ljuddämpare på jaktvapen ska vara licensfria. Detta har också påpekats i en skrivelse till Regeringen.

Mycket skulle förenklas om ljuddämpare slapp kravet på licens. Arkivfoto: Per Jonson

Svenska Jägareförbundet har skickat flera förslag på förändringar i vapen- och jaktlagstiftningen. Förbundet menar att ljuddämparen inte är en vital vapendel och därför borde ligga utanför licenskravet.

Vare sig Norge eller Finland kräver licens i dag för ljuddämpare. Enligt förbundet skulle också handläggning av vapenlicensärenden effektiviseras och kortas ner om ljuddämpare undantas.

Förutom att ta bort licenskrav på dämpare, vill förbundet slopa behovskravet för femte och sjätte vapnet, tillåta femskottsmagasin på halvautomater vid björnjakt, införseltillståndet på vapen till Sverige bör tas bort, minskad handläggningstid av vapenärenden genom att vapenhandlare själva kan hantera tillståndsärenden vid exempelvis rena vapenbyten inom samma vapengarderob.

Svenska Jägareförbundet vill också att att instickspipor i klass 1 tillåts för jakt och att det ska vara möjligt att förvara vapen även hos annan person så länge säkerhetsskåp används.

Förslagen som skickats till Regeringen baseras på förbundsmedlemmarnas åsikter och önskemål, skriver Svenska Jägareförbundet.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser