Vill göra ljuddämpare licensfria

Östermalma (JJ) Svenska Jägareförbundet vill att ljuddämpare på jaktvapen ska vara licensfria. Detta har också påpekats i en skrivelse till Regeringen.

Mycket skulle förenklas om ljuddämpare slapp kravet på licens. Arkivfoto: Per Jonson

Svenska Jägareförbundet har skickat flera förslag på förändringar i vapen- och jaktlagstiftningen. Förbundet menar att ljuddämparen inte är en vital vapendel och därför borde ligga utanför licenskravet.

Vare sig Norge eller Finland kräver licens i dag för ljuddämpare. Enligt förbundet skulle också handläggning av vapenlicensärenden effektiviseras och kortas ner om ljuddämpare undantas.

Förutom att ta bort licenskrav på dämpare, vill förbundet slopa behovskravet för femte och sjätte vapnet, tillåta femskottsmagasin på halvautomater vid björnjakt, införseltillståndet på vapen till Sverige bör tas bort, minskad handläggningstid av vapenärenden genom att vapenhandlare själva kan hantera tillståndsärenden vid exempelvis rena vapenbyten inom samma vapengarderob.

Svenska Jägareförbundet vill också att att instickspipor i klass 1 tillåts för jakt och att det ska vara möjligt att förvara vapen även hos annan person så länge säkerhetsskåp används.

Förslagen som skickats till Regeringen baseras på förbundsmedlemmarnas åsikter och önskemål, skriver Svenska Jägareförbundet.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser