Vill göra ljuddämpare licensfria

Östermalma (JJ) Svenska Jägareförbundet vill att ljuddämpare på jaktvapen ska vara licensfria. Detta har också påpekats i en skrivelse till Regeringen.

Mycket skulle förenklas om ljuddämpare slapp kravet på licens. Arkivfoto: Per Jonson

Svenska Jägareförbundet har skickat flera förslag på förändringar i vapen- och jaktlagstiftningen. Förbundet menar att ljuddämparen inte är en vital vapendel och därför borde ligga utanför licenskravet.

Vare sig Norge eller Finland kräver licens i dag för ljuddämpare. Enligt förbundet skulle också handläggning av vapenlicensärenden effektiviseras och kortas ner om ljuddämpare undantas.

Förutom att ta bort licenskrav på dämpare, vill förbundet slopa behovskravet för femte och sjätte vapnet, tillåta femskottsmagasin på halvautomater vid björnjakt, införseltillståndet på vapen till Sverige bör tas bort, minskad handläggningstid av vapenärenden genom att vapenhandlare själva kan hantera tillståndsärenden vid exempelvis rena vapenbyten inom samma vapengarderob.

Svenska Jägareförbundet vill också att att instickspipor i klass 1 tillåts för jakt och att det ska vara möjligt att förvara vapen även hos annan person så länge säkerhetsskåp används.

Förslagen som skickats till Regeringen baseras på förbundsmedlemmarnas åsikter och önskemål, skriver Svenska Jägareförbundet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser