Vill förvalta klövviltet som helhet

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket vill att Regeringen avbryter arbetet med en författning om kronviltsförvaltning och istället fokuserar på en bredare förvaltningsplan som inbegriper alla klövvilt.

Bakgrunden är klövviltstammarnas utveckling i Sverige. I dag är det inte längre bara älg och rådjur som förvaltas i landet. Kronvilt, dovvilt och vildsvin ökar vilket kräver att klövviltet förvaltas tillsammans.

Naturvårdsverket vill därför inte fortsätta arbetet med en särskild kronviltsförvaltning. I stället vill de upprätta en flerartsförvaltningsplan baserad på geografisk indelning. Nu har de skickat en skrivelse till Regeringen om frågan.

– De utmaningar som viltförvaltningen står inför de närmsta åren behöver hanteras långsiktigt och utifrån en helhetssyn. Detta kommer att skapa ett underlag för framtida förslag om hur det fortsatta arbetet med att genomföra regeringens viltpolitik bäst utformas, säger Carl-Johan Lindström, vilthandläggare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Ulkeröd – En undangömd bohuslänsk pärla

Hedekas (JJ) Med utsikt mot Kynnefjäll och omgiven av betesmarker och böljande kullar ligger Ulkeröds Gård. En fantastisk pärla där familjen Lyrdal inte sparat på krutet. För den jakt- och skytteintresserade som uppskattar expertis på alla plan är detta rätt ställe att spendera en helg.

Vi är Jaktjournalen: Tommy jagar helst rovdjur

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning? Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår utrustningsredaktör Tommy Östlunds tur.

Annonser