Vill förenkla vildsvinsjakt – ”licens på tekniska hjälpmedel”

Tidaholm (JJ) I norra Tidaholms älgskötselområdet skjuter man mer än dubbelt som många vildsvin som älgar. Ordförande Jan-Olof Sandberg höjer nu rösten för att förenkla jakten. – Åtelkamera, mörkersikte och lampa måste bli lättare att få använda. Det borde kunna ingå i vapenlicensen, säger Jan-Olof Sandberg.

Vildsvin på väg inom skotthåll, men de är svåra att skjuta på natten. Sven-Olof Sandberg vill underlätta avnvändning av exempelvis lampor. Foto: Istock och privat

Under den pågående älgjakten kommer det i år att fällas 45 älgar i norra Tidaholms älgskötselområde, om allt går enligt planerna.

– Vi skjuter årligen dubbelt, eller tvådubbelt, med vildsvin. Det betyder att vi inte skjuter tillväxten utan att stammen ökar hela tiden, konstaterar Jan-Olof Sandberg.

Han ser problem med en jägarkår som till absoluta lejonparten består av människor som har jakt som hobby.

– De allra flesta vildsvin skjuts nattetid och det har jägare inte tid och kraft att syssla med när de ska jobba på dagarna. Dessutom blir jägarkåren äldre, säger Jan-Olof Sandberg.

Krig om jaktarrenden

Han efterlyser mer samarbete mellan inblandade parter, jägarna och markägarna.

– Idag är det för många markägare som ser till sin egna lilla mark och till och med krigar om att få ut så mycket som möjligt i jaktarrende. Ett sätt att öka jakten vore att sänka arrendepriset för jägare som lyckas skjuta många vildsvin, säger Jan-Olof Sandberg.

Han vill ha fler samorganiserade jakter, om inte annat att jaktlagen kommer överens om vilka dagar det är jakt och jagar samtidigt.

Byråkratiskt krångel

Enklare regler för försäljning av vildsvinskött – och enklare regler för användning av tekniska hjälpmedel, är andra saker Jan-Olof Sandberg efterlyser.

– Idag är det alldeles för byråkratiskt att få använda åtelkamera, lampa och mörkersikte. Det blir en väldig apparat för en markägare som vill sätta på en lampa på geväret och skjuta ett vildsvin på natten. Det ska fyllas i ansökningar om uppgifter om fastighetsbeteckningar och allt möjligt.

Jan-Olof Sandberg menar att tekniska hjälpmedel kan ingå i vapenlicensen.

– Det kan skötas precis som när man har en extra pipa till sitt gevär.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser