Vill förenkla vildsvinsjakt – ”licens på tekniska hjälpmedel”

Tidaholm (JJ) I norra Tidaholms älgskötselområdet skjuter man mer än dubbelt som många vildsvin som älgar. Ordförande Jan-Olof Sandberg höjer nu rösten för att förenkla jakten. – Åtelkamera, mörkersikte och lampa måste bli lättare att få använda. Det borde kunna ingå i vapenlicensen, säger Jan-Olof Sandberg.

Vildsvin på väg inom skotthåll, men de är svåra att skjuta på natten. Sven-Olof Sandberg vill underlätta avnvändning av exempelvis lampor. Foto: Istock och privat

Under den pågående älgjakten kommer det i år att fällas 45 älgar i norra Tidaholms älgskötselområde, om allt går enligt planerna.

– Vi skjuter årligen dubbelt, eller tvådubbelt, med vildsvin. Det betyder att vi inte skjuter tillväxten utan att stammen ökar hela tiden, konstaterar Jan-Olof Sandberg.

Han ser problem med en jägarkår som till absoluta lejonparten består av människor som har jakt som hobby.

– De allra flesta vildsvin skjuts nattetid och det har jägare inte tid och kraft att syssla med när de ska jobba på dagarna. Dessutom blir jägarkåren äldre, säger Jan-Olof Sandberg.

Krig om jaktarrenden

Han efterlyser mer samarbete mellan inblandade parter, jägarna och markägarna.

– Idag är det för många markägare som ser till sin egna lilla mark och till och med krigar om att få ut så mycket som möjligt i jaktarrende. Ett sätt att öka jakten vore att sänka arrendepriset för jägare som lyckas skjuta många vildsvin, säger Jan-Olof Sandberg.

Han vill ha fler samorganiserade jakter, om inte annat att jaktlagen kommer överens om vilka dagar det är jakt och jagar samtidigt.

Byråkratiskt krångel

Enklare regler för försäljning av vildsvinskött – och enklare regler för användning av tekniska hjälpmedel, är andra saker Jan-Olof Sandberg efterlyser.

– Idag är det alldeles för byråkratiskt att få använda åtelkamera, lampa och mörkersikte. Det blir en väldig apparat för en markägare som vill sätta på en lampa på geväret och skjuta ett vildsvin på natten. Det ska fyllas i ansökningar om uppgifter om fastighetsbeteckningar och allt möjligt.

Jan-Olof Sandberg menar att tekniska hjälpmedel kan ingå i vapenlicensen.

– Det kan skötas precis som när man har en extra pipa till sitt gevär.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ulkeröd – En undangömd bohuslänsk pärla

Hedekas (JJ) Med utsikt mot Kynnefjäll och omgiven av betesmarker och böljande kullar ligger Ulkeröds Gård. En fantastisk pärla där familjen Lyrdal inte sparat på krutet. För den jakt- och skytteintresserade som uppskattar expertis på alla plan är detta rätt ställe att spendera en helg.

Vi är Jaktjournalen: Tommy jagar helst rovdjur

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning? Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår utrustningsredaktör Tommy Östlunds tur.

Annonser