Vill att varg som attackerar hund ska kunna skjutas snabbare

Jägareförbundet och Kennelklubben vill att reglerna för skyddsjakt på varg ändras, så att skyddsjakt kan beviljas redan efter ett första angrepp på hund.

Det ska vara enklare att få skyddsjakt på vargar som ger sig på hundar, anser Jägareförbundet och Kennelklubben. Arkivbild: Privat

Svensk Jakt rapporterar att Jägareförbundet och Kennelklubb skriver till Naturvårdsverket och näringsdepartementet med sitt förslag.
De nuvarande kriterierna för skyddsjakt på varg som angriper hund är att det måste vara tre till fyra angrepp, beroende på hur vargarna lever med varandra, om de är par med eller utan valpar.

Dessutom måste den skadegörande individen kunna pekas ut. Det gör det i princip omöjligt att ta bort en varg som ger sig på jakthundar.

Jägareförbundet och SKK tycker att reglerna är föråldrade.

– I mitt eget jaktlag har vi haft fem säkra och ett osäkert angrepp . De är gjord inom 20 000 hektar där det lever flera familjegrupper. Reviren överlappar varandra och då är det omöjligt att säga vilka vargar som ligger bakom en attack. Här är ett exempel på när länsstyrelsen kan säga nej till skyddsjakt, säger Jägareförbundet rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, till Jaktjournalen.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼