Vill att länsstyrelsen i Uppsala län ska sätta ner foten

Uppsala (JJ) – Är det skillnad på söta rådjur och vildsvin? Det säger jägaren Leif Yttergren som undrar varför Länsstyrelsen i Uppsala inte förbjuder jakten på vildsvin med löshund i den extrema värmen.

Leif Yttergren är överhuvudtaget kritisk till att vildsvin får jagas med hund från 1 augusti, medan kultingarna fortfarande är relativt små. Han är skarpt kritisk mot att länsstyrelsen inte blåser av löshundsjakten helt och hållet i nuvarande värmen. Foto: Gettyimages/privat

Leif Yttergren bor i Almunge och jagar med drever och stövare. Han frågade länsstyrelsen om det inte vara läge att förbjuda löshundsjakt på vildsvinen, på grund av värmen och torkan.

Flera länsstyrelser i landet har utfärdat ett förbud om löshund i vildsvinsjakten.

I ett mejl från Länsstyrelsen har han fått besked om att något förbud i Uppsala län just nu inte är aktuellt.

Enligt 18 § jaktförordningen är det redan förbjudet att jaga under vissa förutsättningar; ”Jakt eller jaktträning med hund ska bedrivas på ett sådant sätt att viltet med hänsyn till hundens egenskaper eller snö-, is- och temperaturförhållandena inte utsätts för onödiga påfrestningar.”, så att upplysa om detta och rekommendera återhållsamhet har i praktiken samma innebörd, så jag ser inte riktigt problematiken.”

Leif Yttergren är kritisk till det förhållningssättet.

– Hade det varit en meter snö hade man blåst av jakten med löshund direkt. Jag får en känsla av att det gäller olika för rådjur och vildsvin, eftersom vildsvinen målats upp som sådana otroliga skadedjur, säger Leif Yttergren.

Sebastian Olofsson är vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län och säger till Jaktjournalen att Jaktförordningens 18:e paragraf är en tillräckligt tydlig reglering.

– Vi har faktiskt gått ut med ett förtydligande på vår hemsida om vad gällande lagstiftning säger och tycker därför inte det krävs ett särskilt beslut från oss angående detta, säger han.

Enligt Sebastian Olofsson kan förhållandena dessutom skilja sig lokalt i länet vilket gör att det kan vara möjligt för hundanvändning på vissa håll, exempelvis nattetid. Dessutom menar han att länsstyrelsen nu slipper fatta särskilda beslut om exempelvis skrämselinsatser för att med hund jaga bort vildsvin som uppträder i spannmål.

– Oavsett så rekommenderar vi återhållsamhet vid hundanvändning. Jägare är också måna om sina hundar som har det tufft nu i värmen de med, säger han.

 

AKTUELLT

Äldre man sköt på hjort bland villor – polisen utreder

En man i närmare 90-årsåldern misstänks för brott sedan han på måndagsmorgonen skjutit på en dovhjort inne i tätbebyggt område. – Det fanns inget kulfång på platsen. Det är bara tur om ingen fastighet i närheten träffats, säger eftersöksjägaren som larmades ut till händelsen.

Svenska Ulrika vann amerikansk jägartävling

Svenska Ulrika Karlsson-Arne har korats till vinnare i den amerikanska jägartävlingen Extreme Huntress. – Det som bland annat gav mig vinsten var att jag hade bra jakter, berättar Ulrika via telefon från USA.

Annonser