Vill att länsstyrelsen i Uppsala län ska sätta ner foten

Uppsala (JJ) – Är det skillnad på söta rådjur och vildsvin? Det säger jägaren Leif Yttergren som undrar varför Länsstyrelsen i Uppsala inte förbjuder jakten på vildsvin med löshund i den extrema värmen.

Leif Yttergren är överhuvudtaget kritisk till att vildsvin får jagas med hund från 1 augusti, medan kultingarna fortfarande är relativt små. Han är skarpt kritisk mot att länsstyrelsen inte blåser av löshundsjakten helt och hållet i nuvarande värmen. Foto: Gettyimages/privat

Leif Yttergren bor i Almunge och jagar med drever och stövare. Han frågade länsstyrelsen om det inte vara läge att förbjuda löshundsjakt på vildsvinen, på grund av värmen och torkan.

Flera länsstyrelser i landet har utfärdat ett förbud om löshund i vildsvinsjakten.

I ett mejl från Länsstyrelsen har han fått besked om att något förbud i Uppsala län just nu inte är aktuellt.

Enligt 18 § jaktförordningen är det redan förbjudet att jaga under vissa förutsättningar; ”Jakt eller jaktträning med hund ska bedrivas på ett sådant sätt att viltet med hänsyn till hundens egenskaper eller snö-, is- och temperaturförhållandena inte utsätts för onödiga påfrestningar.”, så att upplysa om detta och rekommendera återhållsamhet har i praktiken samma innebörd, så jag ser inte riktigt problematiken.”

Leif Yttergren är kritisk till det förhållningssättet.

– Hade det varit en meter snö hade man blåst av jakten med löshund direkt. Jag får en känsla av att det gäller olika för rådjur och vildsvin, eftersom vildsvinen målats upp som sådana otroliga skadedjur, säger Leif Yttergren.

Sebastian Olofsson är vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län och säger till Jaktjournalen att Jaktförordningens 18:e paragraf är en tillräckligt tydlig reglering.

– Vi har faktiskt gått ut med ett förtydligande på vår hemsida om vad gällande lagstiftning säger och tycker därför inte det krävs ett särskilt beslut från oss angående detta, säger han.

Enligt Sebastian Olofsson kan förhållandena dessutom skilja sig lokalt i länet vilket gör att det kan vara möjligt för hundanvändning på vissa håll, exempelvis nattetid. Dessutom menar han att länsstyrelsen nu slipper fatta särskilda beslut om exempelvis skrämselinsatser för att med hund jaga bort vildsvin som uppträder i spannmål.

– Oavsett så rekommenderar vi återhållsamhet vid hundanvändning. Jägare är också måna om sina hundar som har det tufft nu i värmen de med, säger han.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼