Vill att dovviltet får fäste

Olofström (JJ) Flera jaktlag i Olofström har fredat det nyetablerade dovviltet i kommunen och vill nu att resten av kommunens jaktlag gör det samma.

Skott mot dovvilt under brunsten medförde dagsböter när händelsen bedömdes i Tingsrätten. Arkivfoto: Per Jonson

– Vi är 8-9 jaktlag som har träffat en överenskommelse om att inte skjuta av dovhjortarna på dessa marker. Det handlar om områden där djuren rört sig det senaste året, säger Lars-Peter Runesson, ordförande i Jägareförbundet Olofström till Sydöstran.

I kommunen finns uppskattningsvis 80-90 jaktlag och nu har brev med en vädjan gått ut till alla lagen.

Enligt Lars-Peter Runesson finns det sannolikt mellan tio och tjugo dovhjortar i kommunen nu. Ett par observationer av en flock har gjorts. Tidigare har det inte funnits dovvilt i området och han gissar på att de antingen vandrat in från Skåne eller kommer från något hägn.

 

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser