Vill att beslut om rovdjursskador efterlevs

Kungsbacka (JJ) Samebyarna i Dalarna, Härjedalen och Jämtland kräver nu att beslutet om max tio procent rovdjursskador på renskötseln blir verklighet.

Riksdagen har fattat beslut om max tio procent rovdjursskador, men det finns fortfarande samebyar som har långt högre tapp till rovdjuren.

Samebyarna skriver till regeringen och vill ärendet ska skickas till Riksdagen på nytt. Förslaget är att det nu blir lagfäst att rovdjursskadorna inte får överstiga tio procent.

Länsstyrelsen Jämtland fattade beslut om förebyggande skyddsjakt på 13 järvar. Då tog Naturvårdsverket av länsstyrelsen beslutanderätten om skyddsjakt på järv.

Med ett nytt beslut i Riksdagen hoppas samebyarna att skyddsjakt kan beviljas enklare.

– Det är riksdagen som stiftar lagar, därför har vi skrivit brevet. Med en lag i ryggen får vi en annan tyngd när vi kräver skyddjakt. Genom vårt brev kan vi åtminstone räkna med ett formellt svar, säger Marianne Persson, ordförande i Jiinjevarie sameby, till SVT Jämtland.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sätt jaktlig guldkant på karantänen

En influensa lamslår vårt samhälle, prövar vår empati, ekonomi och vår förmåga att ta ansvar. På många håll är det svettigt värre. I karantäntillvaron kan vi jägare fylla vår tid med mening genom att fortsätta göra det vi gillar bäst.

Krieghoff K-80 Pro Sporter

Krieghoff förde tidigare tankarna till dubbelstudsare och drillingar i ”drömklassen”. När nu Krieghoff K-80 Pro Sporter hamnade på ”testbänken” kan jag konstatera att hagelbocken motsvarar alla högt ställda förväntningar. Krieghoff K-80 har en stabil och ökande marknad i USA och Storbritannien bland lerduveskyttarna. Och dessutom en mycket positiv utveckling även i Norden.
ANNONS ▼