Vildsvinsmöte kostade norrbottenspets livet

Östergötland (JJ) Ett möte med ett vildsvin kostade på lördagen norrbottenspetsen Benny livet. – Han var för illa skadad – jag såg ingen annan utväg än att avliva honom, berättar ägaren Alexander Näppi.

Jägarna i området tror att det var en galt kring 120-130 kilo som dödade norrbottenspetsen Benny. Foto: Privat

Det var vildsvinsjakt i Torp som ligger mitt emellan Reymyre och Katrineholm. Den tioårige norrbottenspetsen var vildsvin på spåren och Alexander och hans jaktkompisar hade kommit till skott två gånger.

Men sedan gick det fel. Benny var på väg mot platsen där han släppts och stötte på ett vildsvin som kostade honom livet.

– Han blev stilla på pejlen och när jag kom fram hörde jag inga skall – och då anade jag oråd, berättar Alexander.

Han hittade hunden och den var vid liv, men den var svårt skadad.

– Han var uppsprättad och tarmarna hängde ut och hade fastnat i en rishög. Jag såg ingen annan möjlighet än att avliva honom, berättar Alexander.

Stora klövar och rejäl steglängd

Spåren på platsen visar att vildsvinet haft stora klövar och rejäl steglängd.

Alexander sörjer sin norrbottenspets.

– Han var min första jakthund och var en fantastiskt klok hund, som inte var för het på grisarna. Men det här vildsvinet verkar ha tagit honom direkt, säger Alexander.

Han har inte velat ha skyddsväst på Benny, eftersom han tänkt att rörligheten och snabbheten hos hunden skulle bli hämmad.

– Jag har två hundar till – en korsning finnspets-norrbottenspets som gått som andra hund och en tiomånaders gråwachtel. Unghunden kommer jag att ha väst på i framtiden, men han ska få mer tid på sig innan jag släpper honom på jakt, säger Alexander.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼