Vildsvinskador kostar lantbruket över en halv miljard kronor

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har kartlagt vildsvinens påverkan på jordbruket och konstaterar att vildsvinet förstör för 660 miljoner kronor, årligen.

 

I SLU:s studie har 4 000 svenska bönder deltagit. Över en tredjedel av dem hade vildsvinsskador, med en varierande nivå.

– Ser man på den totala summan, och räknar med en summa på 300 kronor per hektar, hamnar vi på att skadorna kostar 600 miljoner kronor per år, säger Lars Jakobsson, verksamhetsledare på Sveriges Jordbruksarrendatorers Förbund till tidningen ATL.

Enligt Lars Jakobsson fortsätter arrendepriserna att öka trots skadorna. 37 procent av jordbruksmarken i Sverige är i dag utarrenderad.

– Avkastningsvärdet ska bestämma arrendepriset, men i stället blir arrendestatistiken styrande vilket är olyckligt. För det svenska lantbrukets konkurrensförmåga är det väsentligt att hålla tillbaka kostnaderna. Vi kan inte fortsätta att låta arrendepriserna skena iväg när lönsamheten viker, säger Lars Jakobsson vidare till ATL.

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser